Podjetja #družba 20.4.2018 15:11

Vidni predstavniki s področja krožnega gospodarstva maja tretjič v Sloveniji

Ljubljana, 20. aprila - Slovenija bo maja gostila tretjo mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu Circular Change. Na dvodnevnem dogodku bodo spregovorili vidni predstavniki s področja krožnega gospodarstva, ki v Evropi in svetu zarisujejo trende in pomagajo pri uveljavljanju te nove gospodarske paradigme, so na današnji predstavitvi dejali organizatorji.

Ljubljana, Cankarjev dom. Ladeja Godina Košir, voditeljica in izvršna direktorica platforme Circular Change. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Ladeja Godina Košir, voditeljica in izvršna direktorica platforme Circular Change.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Več kot 35 govornikov se bo med 10. in 11. majem zvrstilo v Kostanjevici na Krki in Mariboru. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change Ladeja Godina Košir, je program konference zasnovan tako, da bo omogočal tudi prostor za interaktivno sodelovanje, mreženje in sklepanje novih partnerstev. Po njenem prepričanju vsak tak dogodek Slovenijo še bolj žareče pomakne na zemljevid držav, ki vodijo krožno tranzicijo v Evropi.

Po besedah organizatorjev je dogodek prepoznan kot eno osrednjih evropskih stičišč strokovnjakov in drugih narekovalcev razvoja krožnega gospodarstva.

Načrt za prvi dan konference je predstavil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Dogajanje bo potekalo v Kostanjevici na Krki. V ospredju bo povezava med krožnim gospodarstvom in tako imenovanim bio-gospodarstvom (bio-based economy) ter umeščanje kreativnih sektorjev v razvojne priložnosti Slovenije in Evrope.

V razpravah in na spremljajoči razstavi bodo predstavili primere dobrih praks krožnega gospodarjenja. Fokus bo med drugim na pomenu inoviranja kot ključa do oblikovanja rešitev za krožni prehod in na izkoriščanju odpadnih snovi za surovine in vire. Svoje projekte bodo predstavili tudi člani strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva (Srip) Krožno gospodarstvo.

Panelne razprave, mreženje in razstave izdelkov bo spremljal Land art dogodek slovenskih in nizozemskih umetnikov v parku skulptur Forma viva, dogajanje prvega dne pa se bo zaključilo z dogodkom slovenske modne oblikovalke Matee Benedetti.

Drugi dan se bo konferenca prestavila v Maribor. Govorili bodo o kažipotih, o tem, kako ti na nacionalnih ravneh nastajajo in kako se implementirajo. V drugem delu dneva se bodo v različnih vozliščih dotikali tematik, kot so pametna mesta in vasi, merjenje krožnosti, krožni materiali, delitvene platforme, blockchain tehnologije, krožna kultura in krožno sodelovanje. Dan bodo zaključili z govorom srebrne olimpijke Sare Isaković.

Konference se bodo udeležili tudi predstavniki vlad in evropskih institucij, ki sodelujejo pri oblikovanju politik za doseganje ciljev trajnostnega razvoja na ravni ZN, ki se jim je zavezala tudi Slovenija. Namen konference je različnim deležnikom v EU pomagati pri tranziciji v krožno utemeljeno gospodarstvo, v katerem se vrednost v proizvodnji in potrošnji ohranja čim dlje, viri pa uporabljajo bolj trajnostno.

Po besedah Godine Košir, gre pri tem za pametno gospodarjenje, saj predstavlja smotrno ravnanje z viri. Po njenih besedah bodo tovrstni modeli gospodarjenja omogočili človeški vrsti, da nadaljuje s kakovostnim obstankom na Zemlji.

Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja in v sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem ter nizozemskim veleposlaništvom. Pri organizaciji dogodka sodelujejo ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Evropski parlament, vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Partnerstvo za zeleno gospodarstvo, italijansko veleposlaništvo, Srip Krožno gospodarstvo, Mestna občina Maribor in Galerija Božidar Jakac.