18.4.2018 14:48

EU z ambicioznimi cilji za recikliranje odpadkov

Strasbourg, 18. aprila - V EU naj bi poslej še bolj dosledno ločevali in reciklirali odpadke. Evropski parlament je danes potrdil nove ambiciozne cilje, s katerimi naj bi dosegli čim manjši delež odpadkov na odlagališčih ter s tem koristili okolju, podnebju in zdravju ter prihranili surovine.

Kanada, Vancouver. Ločevanje stekla in plastike. Okolje, recikliranje, ločevanje, odpadki. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Ločevanje stekla in plastike.
Okolje, recikliranje, ločevanje, odpadki.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sveženj zakonodaje s področja krožnega gospodarstva, ki ga je danes potrdil Evropski parlament, obsega štiri zakonodajne predloge za zmanjšanje odlaganja smeti ter povečanje recikliranja - o embalaži, elektronskih odpadkih, odpadkih na splošno ter odlagališčih.

O novih pravilih se je Evropski parlament že uskladil z državami članicami, da bi začeli veljati, pa jih mora Svet EU še formalno potrditi.

Nova zakonodaja med drugim zahteva zvišanje deleža recikliranih gospodinjskih odpadkov v EU s sedanjih 44 odstotkov na 55 odstotkov leta 2025, na 60 odstotkov do leta 2030 in 65 odstotkov do leta 2035.

Poleg tega naj bi do leta 2025 reciklirali 65 odstotkov embalaže, do leta 2030 pa že 70 odstotkov. Za posamezne materiale, kot so papir, plastika, steklo, kovina in les so določeni različni cilji.

Odlaganje odpadkov naj bi bilo v prihodnje izjema. Nova zakonodaja predvideva, da naj bi do leta 2035 na odlagališčih pristala le še največ desetina gospodinjskih odpadkov.

Tekstil in nevarne odpadke iz gospodinjstev bodo po novih pravilih do leta 2025 povsod morali začeti zbirati ločeno, biološko razgradljive odpadke pa naj bi bodisi zbirali ločeno bodisi jih bodo morali prebivalci reciklirati doma s kompostiranjem.

V skladu s cilji ZN za trajnostni razvoj bi si morale države članice tudi prizadevati za zmanjšanje zavržene hrane. Do leta 2025 naj bi količino zavržene hrane zmanjšali za 30 odstotkov, do leta 2030 za polovico.

Države naj bi za dosego tega cilja med drugim dale pobude za zbiranje neprodanih živil ter njihovo varno razdeljevanje. Po mnenju evroposlancev je nujno tudi povečati osveščenost potrošnikov o oznakah "datum uporabe" in "uporabno najmanj do".