Podjetja 17.4.2018 15:14

Novi lastnik Big Banga bo Adventura holding

Naklo/Ljubljana, 17. aprila - Stečajna upraviteljica Merkurja je kot najboljšega kupca za Big Bang izbrala družbo Bidigital, ki je v 60-odstotni lasti Adventura holdinga. Prodajna pogodba za 100-odstotni delež v Big Bangu v vrednosti 18,611 milijona evrov je bila podpisana v ponedeljek. Postopki nakupa pa še niso zaključeni.

Ljubljana. Trgovsko podjetje Big Bang. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovsko podjetje Big Bang.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili iz Adventura holdinga, bodo postopki nakupa predvidoma zaključeni v roku treh mesecev pod pogojem pridobitve potrebnih soglasij. Za Big Bang, katerega vrednost je bila ocenjena na 15 milijonov evrov, sta se sicer po poročanju nekaterih medijev potegovala tudi romunska trgovska družba Altex in finančni holding Balfin Group.

Big Bang je s 25-letno tradicijo, mrežo 18 trgovin in spletnim centrom največji ponudnik avdio-video izdelkov in računalništva na slovenskem trgu, hkrati pa sodi med večje ponudnike izdelkov bele tehnike in telekomunikacij.

"Skupaj z vodstvom podjetja Big Bang bomo posodobili obstoječo strategijo, predvsem s ciljem hitrejše digitalizacije poslovanja, širjenja ponudbe in postopne internacionalizacije," je napovedal direktor družbe Adventura holding Aleš Škerlak.

Ob tem je dodal, da je Adventura holding finančni investitor, ki na trgu neprestano išče zanimive naložbe. Eno od njih je prepoznal tudi v Big Bangu. Adventura holding vlaga v večinske deleže podjetij s ciljem razširiti poslovanje, poslovno in finančno prestrukturirati kupljena podjetja in tako povečati njihovo vrednost.

Z naložbami v Avrigo, Izletnik Celje in STA potovanja je družba prisotna v dejavnosti mobilnosti in turizma, z naložbo v Marg v dejavnosti informacijske tehnologije, z najnovejšo naložbo v Big Bang pa vstopa v dejavnost prodaje elektronskih produktov.

Družba Big Bang je med glavnim premoženjem starega Merkurja najdlje čakal na prodajo. Za iskanje kupca z zbiranjem ponudb se je stečajna upraviteljica Simona Goriup odločila potem, ko ločitvena upnika, Banka Koper na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Družba, ki ima 18 maloprodajnih trgovin, ukvarja pa se tudi s spletno prodajo in prodajo na debelo, ter zaposluje 374 ljudi, naj bi lani ustvarila okoli 128,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in štiri milijone bruto dobička iz poslovanja, potem ko je imela leta 2016 115,9 milijona evrov prihodka od prodaje in 3,1 milijona evrov EBITDA.