Podjetja 13.4.2018 12:21

Na Bledu zagnali globalno platformo SunContract

Bled, 13. aprila - V okviru konference o konceptu pametnih vasi, ki danes poteka na Bledu, so zagnali globalno platformo SunContract. Ta predstavlja enega izmed podpornih stebrov razvoja pametnih vasi prihodnosti, ki bodo mobilno povezane in energetsko samozadostne. Platforma namreč posameznikom omogoča neposredno medsebojno trgovanje z električno energijo.

Bled, Riki Balance Hotel. Evropska konferenca za pametne vasi: za svetlejšo prihodnost podeželja v EU. Globalna platforma SunContract. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled, Riki Balance Hotel.
Evropska konferenca za pametne vasi: za svetlejšo prihodnost podeželja v EU.
Globalna platforma SunContract.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled, Riki Balance Hotel. Evropska konferenca za pametne vasi: za svetlejšo prihodnost podeželja v EU. Globalna platforma SunContract. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled, Riki Balance Hotel.
Evropska konferenca za pametne vasi: za svetlejšo prihodnost podeželja v EU.
Globalna platforma SunContract.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Vizija SunContract projekta je odprt energetski trg, ki podpira energetsko samozadostnost po celem svetu preko platforme za peer to peer trgovanje z električno energijo," je za STA pojasnil Miha Cuznar iz SunContract in dodal, da plaftorma temelji na tehnologiji podatkovnih blokov oz. blockchainu. SunContract platforma daje moč posameznikom, ki lahko v svojem domu prosto kupujejo, prodajajo in trgujejo z elektriko.

"Lastniki domov se lahko zdaj rešijo okov tradicionalnih monopolov v energetskem trgu, ki proizvajajo in upravljajo z omrežjem. Ta revolucionaren poslovni model omogoča direktno izmenjavo elektrike s katerokoli osebo. In to na preprost način, kot je prijava na spletno stran SunContract in izbira med različnimi vrstami storitev," je povedal Cuznar, ki je prepričan, da platforma posameznikom omogoča, da postanejo popolnoma energetsko neodvisni.

Posamezniki lahko preko platforme prosto kupujejo elektriko, različne storitve in energetske produkte, kot so npr. sončne elektrarne, toplotne črpalke in IR paneli. Določali bodo ceno, po kateri želijo kupiti ali prodati električno energijo, poleg tega pa tudi izbrali osebo, s katero želijo izmenjati energijo. Tako bo denimo lahko nekdo, ki ima sončno elektrarno, elektriko prodal svojemu sosedu.

Kot je povedal direktor SunContracta Gregor Novak, je veliko zasebnih proizvajalcev električne energije in med njimi je zelo velik interes za vključitev v platformo. Na ta način lahko prodajajo elektriko in morda tudi skrajšajo obdobje odplačila investicije v elektrarno. Interes za sodelovanje je velik tudi pri kupcih, ki si želijo fleksibilnosti, da lahko izberejo ponudnika in vir električne energije ter se dogovorijo za ceno.

Blockchain tehnologija omogoča popolno transparentnost glede prodane energije in plačilih. "Tehnologija je tukaj ključna, saj daje garancijo, da so podatki točni in jim lahko verjamemo, saj temelji na matematiki," je izpostavil Novak in pojasnil, da se podatki zapisujejo in jih ni mogoče spremeniti ali brisati za nazaj. Ljudje pa veliko lažje zaupajo matematiki kot ljudem, ki jih ne poznajo.

Danes so platformo v Sloveniji uradno zagnali, prve kilovatne ure pa se prek platforme prodajajo že od 1. aprila, saj pionirji, s katerimi so sklenili pogodbe marca, že delujejo. Odslej pa bodo posamezniki prek platforme lahko sami sklepali pogodbe med seboj.

V prihodnje nameravajo platformo razširiti tudi na druge države, je povedal Novak. Najprej se bodo lotili vzpostavitve platforme v evropskih državah, v kateri je liberaliziran trg z električno energijo. Nato sledijo tudi ostale države, kot so na primer Japonska in nekatere zvezne države ZDA, kjer je trg do te mere sproščen, da lahko omogoči liberalno tržno gospodarstvo tudi na področju elektroenergetike.