Turizem 4.4.2018 17:26

Nova kategorizacija nastanitvenih obratov od oktobra

Ljubljana, 4. aprila - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes v uradnem listu objavilo nov pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov. Pravilnik bo v veljavo stopil 1. oktobra, nato pa bodo imeli nastanitveni obrati še pol leta časa, da v skladu z njim na novo uskladijo kategorijo.

Slovenija. Morje, počitnice, turizem, plaža, sonce. Foto: Mitja Vončanšek/STA Arhiv STA

Slovenija.
Morje, počitnice, turizem, plaža, sonce.
Foto: Mitja Vončanšek/STA
Arhiv STA

Ključna novost pravilnika je uvedba standardov Hotelstars za hotele, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Poleg tega pravilnik uvaja posodobitve standardov za vse ostale vrste nastanitvenih obratov ter ureja razmere na področju njihovega ocenjevanja.

"Pravilnik stopi v veljavo 1. oktobra 2018. Do takrat bo ministrstvo pripravilo nov elektronski sistem kategorizacije in izvedlo potrebna izobraževanja," so zapisali. Vsi nastanitveni obrati bodo morali kategorijo nastanitvenega obrata uskladiti z novimi določbami v roku pol leta od uveljavitve, razen nastanitveni obrati, ki jim je kategorijo dodelil ocenjevalec nastanitvenih obratov - tem kategorija velja do izteka veljavnosti.

Veljavnost kategorizacije nastanitvenega obrata bo različna. Za hotele v kategoriji štiri zvezdice Superior, pet zvezdic in pet zvezdic Superior bo na primer veljala tri leta, za hotele v kategoriji ena do štiri zvezdice pa pet let.

Hoteli bodo po opravljeni kategorizaciji pridobili novo označevalno tablo, ki bo v skladna s podobo združenja Hotelstars. Novost pravilnika je, da označevalna tabla ne bo več obvezna za sobodajalce, ki opravljajo gostinsko dejavnost v večstanovanjskih stavbah.

Združenje Hotelstars je nastalo leta 2009 in predstavlja enotne kriterije kategorizacije hotelov v 17 evropskih državah, gostom pa posledično ponuja informacijo o zagotovljeni kakovosti in ugledu, ki jih lahko pričakujejo.

Trenutni sistem kategorizacije nastanitvenih obratov v Sloveniji je bil nazadnje temeljito posodobljen leta 2008. Združenje Hotelstars sicer določa kategorizacijo hotelov, Slovenija pa se je odločila posodobiti tudi kriterije pri vseh ostalih nastanitvenih obratih.

V Združenju hotelirjev Slovenije so lani za STA pozdravili priključitev sistemu Hotelstars, ki počasi postaja prevladujoč sistem v Evropi, od enotne kategorizacije si obetajo tudi doseganje višjih cen.