4.4.2018 9:14

Mladi za napredek Maribora spisali 170 raziskovalnih nalog

Maribor, 4. aprila - V Mariboru bodo danes razglasili rezultate 35. natečaja Mladi za napredek Maribora ter podelili nagrade najboljšim mladim raziskovalcem, mentorjem in šolam. V letošnjem šolskem letu je sodelovalo 250 mladih raziskovalcev iz mariborskih osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, ki so oddali 170 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po ugotovitvah ocenjevalnih komisij so raziskovalne naloge in inovacijski predlogi tudi letos na visoki kakovostni ravni.

Natečaj, namenjen spodbujanju raziskovalnega dela mladih, izvaja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, kjer si želijo, da bo ustvarjalnost in inovativnost mladih našla potrditev in uresničitev tudi v gospodarstvu in družbi nasploh.

Na današnji zaključni prireditvi, na kateri bodo za program poskrbeli dijaki in dijakinje Škofijske gimnazije Maribor in Srednje šole za oblikovanje Maribor, bo avtor najbolje ocenjene raziskovalne naloge med osnovnošolci prejel nagrado ZPM Maribor, med srednješolci pa nagrado mariborske občine, nagrado dr. Brede Žerjal.

Avtorji raziskovalnih nalog z najvišjim številom doseženih točk se bodo konec aprila udeležili nagradnega izleta.

Na 35. natečaju Mladi za napredek Maribora je bilo oddanih 170 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov na 34 raziskovalnih področjih. Mladim raziskovalkam in raziskovalcem je pomagalo več kot 150 mentoric in mentorjev.

Raziskovanje mladih v projektu Mladi za napredek Maribora poteka vsako šolsko leto od leta 1982, sprva v organizaciji Mestne občine Maribor, od 2007 pa pod okriljem ZPM Maribor.

Projekt spodbuja in širi ustvarjalnost in inovativnost mladih, jih uči samostojnega raziskovalnega dela in jim razvija zavest o soodgovornosti za razvoj okolja, v katerem živijo. "Samo odgovorni, ustvarjalni in samozavestni mladi ste lahko gonilo napredka, odrasli pa vam moramo dati pogoje, da razvijate svoje sposobnosti in talente ter da vaši predlogi zaživijo tudi v praksi," izpostavljajo v ZPM Maribor.

V 30 letih, torej do leta 2013, je v projektu sodelovalo 13.438 avtorjev, ki so oddali 6255 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov.