13.3.2018 11:39

V 15 minutah si je zapomnil 406-mestno številko

Ljubljana, 13. marca - Letošnje 10. državno prvenstvo v pomnjenju memoriada, ki je v soboto potekalo v Ljubljani, je postreglo s 13 novimi rekordi. Napornega tekmovanja se je udeležilo 73 šolarjev in odraslih v 10 disciplinah. Državni prvak v kategoriji odrasli je postal dijak Luka Gašparič, ki si je v 15 minutah zapomnil 406-mestno naključno številko.

Kot so sporočili organizatorji, se je na odprtem državnem prvenstvu na ljubljanski osnovni šoli (OŠ) Alojzija Šuštarja v desetih disciplinah - pomnjenje obrazov in imen, naključnih števil, hitrih števil, govorjenih številk, abstraktnih slik, binarnih števil, naključnih besed, datumov zgodovine, kart in hitrih kart - po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov pomerilo 69 šolarjev. Predtekmovanja so bila v februarju na organizacijah, ki so vključene v mrežo MemoŠOL.

Državna prvakinja v kategoriji juniorjev je postala Marjeta Lucija Korenčan s Škofijske klasične gimnazije, v kategoriji otroci pa je postal državni prvak Žan Arsov z Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani.
        
Projekt MemoŠOLA daje konkretne rezultate, saj je bil v tem letu izkazan največji napredek v sposobnosti pomnjenja tekmovalcev. Učitelji in učiteljice, ki so si pridobili naziv "Memory trener", so namreč dosegli, da so njihovi varovanci dosegli 12 državnih rekordov in dvakrat izenačili obstoječe državne rekorde.

"Letos poteka četrto leto, odkar smo na slovenskih šolah usposobili prve MemoryTrenerje in odkar izvajamo prvenstva v sodelovanju s soorganizatorji. Veseli nas, da miselni športi postajajo vedno bolj priljubljeni tudi v Sloveniji," je po navedbah organizatorjev povedal idejni oče tekmovanja Peter Cokan, sicer nekdanji tekmovalec miselnega tekmovanja.

Tekmovanje v hitrem pomnjenju je organiziral Evropski inovacijski center Univerzum Minerva Maribor v sodelovanju z Nacionalnim svetom miselnih športov Slovenije in v soorganizaciji z Zavodom sv. Stanislava.