#družba 23.2.2018 11:11

Lani 11 odstotkov višja vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov

Ljubljana, 23. februarja - V Sloveniji je bilo lani odkupljenih za 518,7 milijona evrov kmetijskih pridelkov, kar je 11 odstotkov več kot predlani. Višja je bila vrednost odkupljenih pridelkov v poljedelstvu in živinoreji, nižja pa v sadjarstvu in vinogradništvu, je danes objavil statistični urad.

V poljedelstvu je vrednost odkupljenih pridelkov znašala 54,3 milijona evrov, s čimer je bila za 27,3 odstotka višja kot predlani.

Vrednost odkupljenih žit je bila višja za 39 odstotkov, povečanje pa je posledica predvsem večje količine odkupljene pšenice in ječmena ter višje cene pšenice in koruze v zrnju. Vrednost odkupljenih industrijskih rastlin je bila višja za devet odstotkov - odkupljene je bilo več soje, hmelja in buč za olje, po desetih letih je bila v letu 2017 ponovno odkupljena tudi sladkorna pesa. Višja kot leto prej je bila tudi vrednost odkupljenih zelenjadnic in krompirja.

V sadjarstvu in vinogradništvu je vrednost odkupljenih pridelkov znašala 46,8 milijona evrov, štiri odstotke manj kot predlani.

Vrednost odkupljenega sadja je bila nižja za več kot 46 odstotkov. Povprečne cene odkupljenih jabolk, hrušk, breskev in jagod so bile sicer višje kot leto prej, količina teh pridelkov pa je bila občutno manjša. Vrednost odkupljenih alkoholnih pijač je bila za odstotek višja, vrednost odkupljenega grozdja za predelavo in sadik pa približno za četrtino.

V živinoreji je bilo odkupljenih za 413,3 milijona evrov izdelkov, kar je 11 odstotkov več kot leta 2016.

Najbolj se je zvišala vrednost odkupljenega mleka, za 21 odstotkov, in to v glavnem zaradi višje povprečne cene mleka, količina odkupljenega mleka je bila namreč večja za manj kot odstotek.

Vrednost odkupljene živine je bila višja za skoraj 12 odstotkov - več je bilo odkupljenega goveda, v povprečju višje pa so bile tudi cene živine. Višja kot leto prej je bila tudi vrednost odkupljenih jajc, medu in kož. Vrednost odkupljene perutnine je bila nižja za skoraj pet odstotkov.