Turizem 11.2.2018 8:42

Bohinj med najboljšimi evropskimi destinacijami

Ljubljana, 11. februarja - Organizacija European Best Destinations iz Bruslja je Bohinj uvrstila med 10 najboljših destinacij stare celine za leto 2018. Opisuje ga kot destinacijo trajnostnega turizma in izpostavlja "tišino narave in vedno spreminjajočo se pokrajino".

Bohinj. Bohinjska dolina. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bohinj.
Bohinjska dolina.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Bohinj, Ukanc. Bohinjsko jezero. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bohinj, Ukanc.
Bohinjsko jezero.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Bohinj. Bohinjsko jezero. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bohinj.
Bohinjsko jezero.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

V organizaciji v Bohinj vabijo z mednarodnim festivalom alpskega cvetja, slapom Savica, okušanjem lokalnih produktov in lepoto Julijskih Alp. Gre za destinacijo, ki so jo potniki z vsega sveta izbrali "za eno najlepših v Evropi".

Izbor izpostavlja tudi umestitev Bohinja med Evropske destinacije odličnosti - Eden. Gre za evropsko mrežo še razmeroma neznanih, a vsebinsko izjemnih krajev in pokrajin, ki vabijo turiste z novimi doživetji in spoznanji.

Ob Bohinju si je hvalo prislužila tudi Slovenija kot celota - njena narava, gozdovi, jezera, avtentičnost ter aktivnosti na prostem. Slovenija "vas spodbuja, da napolnite svoje baterije in se odklopite od rutine", so zapisali v European Best Destinations.

Zmagovalec letošnjega izbora je sicer poljski Vroclav. Sledijo mu Bilbao, Colmar, Hvar, Riga, Milano, Atene, Budimpešta, Lizbona, nato že omenjeni Bohinj, pa Praga, Kotor, Pariz, Dunaj in Amsterdam.

European Best Destinations je evropska organizacija, katere cilj je "razvijati in spodbujati kulturo in turizem v Evropi" v sodelovanju s turističnimi uradi in mrežo Eden. V izboru najboljših evropskih destinacij za leto 2018 so sodelovali turistični uradi, skupnosti in 320.793 ljudi, ki je oddalo svoje glasove v tritedenskem spletnem glasovanju.