Mediji 6.2.2018 16:12

Novinarske organizacije: Sodišče bo vnovič presojalo zakonitost odpovedi Delovim novinarjem

Ljubljana, 6. februarja - Zakonitost odpovedi novinarjem Dela bo sodišče vnovič presojalo. Nekdanja novinarka je namreč prejela sklep višjega sodišča, ki razveljavlja sodbo prvostopenjskega, po kateri družba Delo ni bila dolžna sprejeti programa glede razreševanja presežnih delavcev, so navedli v sindikatih novinarjev Dela in Slovenije ter Društvu novinarjev Slovenije.

Ljubljana, DZ. Diktafoni, novinarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Diktafoni, novinarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nekdanja novinarka Dela Maja Megla je sklep Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani prejela konec januarja, so zapisali v omenjenih novinarskih organizacijah.

Kot so pojasnili, je višje sodišče v obrazložitvi navedlo, da bi družba morala izdelati program razreševanja presežnih delavcev. Novinarski sindikat je namreč konec leta 2015 prejel namero delodajalca, da bo v prvi polovici leta 2016 odpustil 36 zaposlenih iz poslovnih razlogov. Višje sodišče je sodbo vrnilo v ponovno presojo na sodišče prve stopnje, ker je to prezrlo pomembne dokaze, so zapisali v novinarskih organizacijah.

Sklep višjega sodišča po njihovem opozorilu pomeni preobrat v sodni praksi. Spomnili so, da so novinarski sindikati ob vsaki odpovedi opozarjali upravo Dela na pravna tveganja in kršenje uzakonjenih pravil kolektivnega odpuščanja.

A dobrodošla sprememba sodne prakse po njihovih besedah za številne odpuščene novinarje Dela prihaja prepozno. Od junija 2015 do začetka leta 2017 jih je bilo odpuščenih preko 40, številni, ki so tožili, pa so se tudi sodno poravnali.

V novinarskih organizacijah so opozorili, da je kadrovsko politiko kolektivnega odpuščanja izvajal vršilec dolžnosti odgovornega urednika, ki ni bil imenovan po predhodnem mnenju uredništva. "Tudi vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki zdaj skrbi za politiko lojalnosti lastniku, je uprava v lanskem decembru imenovala v nasprotju z določbami medijskega zakona in lastnega ustanovnega akta, ki jo zavezujejo zahtevati predhodno mnenje uredništva," so zapisali.

Lastnike Dela pozivajo, da "takoj prekinejo s praksami, ki so škodljive za medij, novinarje in slovensko javnost".

Pozivu sta se danes pridružila tudi Svet delavcev Dela in IO Aktiva novinarjev Dela. V slednjem v posebni izjavi izpostavljajo, da so tudi v aktivu v času odpuščanj ves čas opozarjali, da postopki potekajo na sporen in nepregleden način ter da krčenje novinarskih vrst pomeni tudi siromašenje Delovih vsebin.

Ob tej priložnosti so v Aktivu novinarjev Dela znova opozorili, da ima Delo že od februarja 2016 le vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki ni bil imenovan po predhodni pridobitvi mnenja uredništva. Zato upravo pozivajo, da čim prej imenuje odgovornega urednika Dela s polnim mandatom in pred tem v skladu z zakonom o medijih pridobi tudi mnenje Delovega uredništva.

Sindikata novinarjev Slovenije in Dela pa sta že pred letom dni zapisala, da so novinarji, odkar je junija 2015 Delo kupil finančni holding FMR Stojana Petriča, zgolj številka in strošek, računovodski pristop pa že dodobra načenja tudi avtonomijo uredništva in novinarjev.

Kot sta tedaj zapisala sindikata, dotlej odpuščeni novinarji na letni ravni pomenijo preko 1,5 milijona evrov manjši strošek plač, donosnost družbe pa je bila že v letu 2015, ko jo je prevzel novi lastnik, na ravni 18 odstotkov. Zato sta menila, da ima medijska družba dovolj notranjih kadrovskih in finančnih virov, da je mogoče konflikte vseh njenih deležnikov urediti sporazumno v interesu vseh. Takšen poziv je podprl tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije.