Turizem 6.2.2018 13:30

Slovenija z IGTM od novoodkrite do svetovno prepoznavne destinacije za golf

Ljubljana, 6. februarja - Največja golfska borza na svetu IGTM, ki jo bo Slovenija gostila oktobra, bo priložnost, da se država predstavi svetu in utrdi svoj položaj na svetovnem zemljevidu golfskega turizma, so poudarili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Potem ko je bila Slovenija leta 2015 novoodkrita golfska destinacija, sedaj krepi svojo prepoznavnost.

Slovenijo je mednarodno združenje golf tour operaterjev IAGTO razglasilo za novoodkrito golfsko destinacijo (Undiscovered Golf Destination) za leto 2015. Sedaj Slovenija dela korak naprej kot gostiteljica letošnje borze International Golf Travel Market (IGTM). Pri nas se bo v okviru tega dogodka mudilo 1400 predstavnikov golfskega turizma, kratkoročni finančni učinek dogodka pa v organizatorju Reed Exhibition ocenjujejo na pet milijonov evrov.

Ljubljana, Hotel Slon.
Novinarska konferenca GIZ Golf in Slovenske turistične organizacije s predstavitvijo svetovne borze golfa, ki bo oktobra v Sloveniji.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Kot je na novinarski konferenci poudaril izvedbeni direktor borze Peter Grimster, gre za 21. izvedbo borze in prvi dogodek, ki ga Reed Exhibition pripravlja v Sloveniji. Kot je dodal, bodo mnogi udeleženci v Slovenijo prišli spoznavati ne le golf, ampak tudi širšo ponudbo - mestni turizem, športni turizem, ponudbo s področja dobrega počutja in drugo. "Pričakujemo 400 organizatorjev golfskih potovanj iz 60 držav," je povedal.

Izkušnje organizatorja kažejo, da državo gostiteljico IGTM v svojo ponudbo destinacij vključi več organizatorjev potovanj. "To pomeni tudi več igralcev golfa in obiskovalcev Slovenije, kar bo koristilo gospodarstvu," je dejal Grimster.

IAGTO, katerega člani se sicer vsako leto srečajo na drugi destinaciji, ima okoli 2500 članov iz 98 držav, od tega je 675 tour operaterjev iz 65 držav. 326 jih prihaja iz 28 evropskih držav, je naštel direktor združenja Carlton Carugati.

"Trenutno po naših informacijah 60 organizatorjev potovanj ponuja tudi obisk Slovenije. V tem vidimo ogromen potencial," je dodal in izpostavil, da je bil naziv novoodkrite golfske destinacije odličen prvi korak.

Borzo IGTM bodo spremljale tudi študijske ture, na katere bodo popeljali med 120 in 160 udeležencev, je pojasnil predsednik GIZ Golf Žiga Osterc. Njihov program še ni povsem določen, poudarek pa bo na slovenski golfski ponudbi, predvsem na Gorenjskem, Dolenjskem in v Prekmurju.

Ljubljana, Hotel Slon.
Novinarska konferenca GIZ Golf in Slovenske turistične organizacije s predstavitvijo svetovne borze golfa, ki bo oktobra v Sloveniji.
Predsednik GIZ Golf Žiga Osterc.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Kot je pojasnil Osterc, bodo udeležencem predstavljali le igrišča z 18 luknjami, ne izključujejo pa tudi možnosti, da bi študijske ture "podaljšali" do sosednjih Italije in Avstrije, s katerimi sodelujejo v okviru pobude Alpe Adria Golf.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je IGTM označila za največji poslovni dogodek STO v letošnjem letu. Kot je spomnila, po vsem svetu golf igra 60 milijonov ljudi, povpraševanje po golfskem turizmu pa beleži 15-odstotno rast.

"Slovenija velja za relativno neodkrito destinacijo na področju golfskega turizma, zato je zanimiva. Njeno prednost - ob umeščenosti golf igrišč v resnično neokrnjeno naravo - predstavlja prepletenost z ostalimi produkti, kot sta vrhunska kulinarika in wellness," je dodala.

Zadovoljni so tudi v gostiteljici IGTM, Ljubljani. "Po vseh naših strateških usmeritvah je to pomemben dogodek," je poudarila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek in pojasnila, da gre za vrhunski poslovni dogodek za visoko donosni segment gostov, ki Ljubljani pomaga tudi krepiti sodelovanje s širšo regijo.

"Pomemben je tudi podatek, da golfisti v povprečju porabijo od 180 do 220 evrov dnevno in da so osredotočeni v prvi vrsti na dobro igrišče, takoj zatem pa na kulinariko, gastronomijo," je dodala Stuškova.

Borza IGTM bo potekala na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču med 15. in 18. oktobrom. Slovenija je bila za gostiteljico slovesno razglašena decembra lani v francoskem Cannesu.