Mediji 29.1.2018 17:14

Cerar povabil predstavnike Medijske zbornice na sestanek

Ljubljana, 29. januarja - Potem ko je Združenje radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici minuli teden premierja Mira Cerarja pozvalo, da razreši ministra za kulturo Antona Peršaka, je Cerar povabil predstavnike Medijske zbornice na sestanek v sredo. Na sestanku bo navzoč tudi Peršak, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade.

Združenje radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, je Cerarja minuli ponedeljek pozvalo k razrešitvi ministra Peršaka. Po njihovem mnenju je namreč nekompetenten za pripravo medijske zakonodaje, ki bo sprejeta v sodelovanju z deležniki in bo medijem omogočila obstoj.

Kot so opozorili, mediji z izjemo javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija v dveh ključnih dokumentih, ki sta strategija razvoja medijev in nacionalni program za kulturo, sploh niso omenjeni.

Minister Peršak je argumente združenja ocenil kot pretirane in enostranske, marsikaj v njih pa po njegovi oceni ne drži. V izjavi za STA je tako kot neresnično označil navedbo, da predlog medijske strategije omenja le Radiotelevizijo Slovenija. Po ministrovih navedbah sta namreč dve tretjini besedila strategije namenjeni medijem nasploh. Med drugim je velik poudarek informiranju na lokalni ravni in dogajanju na lokalnih ravneh, kar pomeni ravno medije posebnega pomena, je pojasnil.

Zavrnil je tudi trditev združenja, da na ministrstvu niso popravili prvega osnutka medijske strategije, ter pojasnil, da je tri četrtine zadev spremenjenih.