Startupi Podjetja 25.1.2018 8:39

Slovenski OriginTrail z blockchainom do večje transparentnosti dobavnih verig

Ljubljana, 25. januarja - Slovenski startup OriginTrail razvija rešitev za večjo transparentnost dobavnih verig na osnovi tehnologije veriženja blokov oz. blockchaina. Minuli teden so s prodajo kriptožetonov (ICO) zbrali kar 22,5 milijona evrov, od tega 17,2 milijona v zgolj 18 minutah.

Ljubljana, Pogačarjev trg.
Odprtje pete sezone kulinarične tržnice Odprta kuhna.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dobavne verige z globalizacijo trgovanja postajajo vse bolj kompleksne, zato je morebitne nepravilnosti težje izslediti. Da bi rešili ta problem, so v ekipi OriginTrail začeli razvijati protokol za podatkovne operacije v dobavnih verigah na osnovi blockchaina. Rešitev združuje podatke vseh sodelujočih v dobavni verigi na decentraliziranem omrežju in nadzira celovitost informacij.

Kot so pojasnili v ekipi, blockchain omogoča trajni zapis in sledljivost transakcij, vendar pa ni primeren in učinkovit za obdelavo večjih količin podatkov, ki nastajajo v dobavnih verigah. "OriginTrail protokol to rešuje z vzporednim omrežjem, kjer se podatki različnih deležnikov sinhronizirajo in obdelujejo, 'prstni odtisi' teh podatkov pa se trajno shranijo na blockchain, kar je dodatno zagotovilo sledljivosti in integritete."

Decentralizirano omrežje razvijajo kot odprt protokol. Rešitev bo tako omogočila nadaljnji razvoj številnih aplikacij, med drugim za sledljivost proizvodov, optimizacijo dobavnih poti, certificiranje, revizijo itd., so pojasnili v ekipi.

Zgodba OriginTrail ima svoje začetke v letu 2014, ko so v ekipi razvili rešitev za sledljivost podatkov v prehranskih verigah. Leta 2016 so začeli raziskovati možnosti, ki jih kot dodatno zagotovilo za integriteto podatkov omogoča blockchain.

Za razvoj rešitve zbrali 22,5 milijona evrov

Za razvoj svoje rešitve so minuli teden zbrali 17.928 etrov, kar predstavlja vrednost 22,5 milijona evrov. To jih uvršča med najuspešnejše slovenske ICO-projekte doslej.

Sredstva so začeli zbirati v ponedeljek, ko so za 24 ur prodajo kriptožetonov omogočili svojim najbolj zgodnjim podpornikom. V tej fazi so zbrali 5,3 milijona evrov. Naslednji dan se je odprla splošna prodaja, s katero so v pičlih 18 minutah zbrali 17,2 milijona evrov.

Do 10 milijonov zbranih sredstev bo namenjenih razvoju tehničnega dela njihove rešitve - protokola in omrežja -, preostali znesek pa bo namenjen razvoju poslovanja.

Do sredine leta načrtujejo vzpostavitev testnega protokola, do konca septembra pa tudi lansiranje javnega omrežja, ki bo delovalo na osnovi njihovih kriptokovancev trace. "Istočasno bomo izvajali tekoče pilotne projekte ter razvijali nova partnerstva - vse s ciljem, da OriginTrail postane globalni standard za podatkovne operacije v večorganizacijskem okolju," so poudarili v ekipi.

Transparentnost dobavnih verig globalni izziv

Sistem so testno vzpostavili že z vodilnimi slovenskimi prehrambnimi znamkami Zelene doline, Perutnina Ptuj, Natureta. V teku so pilotni projekti na kitajskem trgu, ki ima po navedbah ekipe velik potencial zaradi svoje velikosti in pripravljenosti na tehnološke inovacije.

Transparentnost dobavnih verig je po besedah ekipe nedvomno globalni izziv. S ciljem, da OriginTrail postane globalni standard, so tudi njihove aktivnosti usmerjene na več trgov.

Trenutno so v postopku vzpostavljanja partnerske skupine Trace Alliance, v kateri bodo organizacije, ki bodo s svojimi primeri prvi uporabniki decentraliziranega protokola OriginTrail. Organizacije, ki se zanimajo za članstvo, so po navedbah ekipe razvijalci aplikacij, deležniki v dobavnih verigah, certifikacijske agencije in tudi raziskovalni instituti znanih univerz. Prihajajo iz Azije, Evrope in ZDA.

Potrditve uspešnega dela

K projektu so že v zgodnejši fazi pritegniti mednarodno uveljavljene svetovalce, kot sta John G. Keogh, ena vodilnih svetovnih avtoritet na področju podatkovnih standardov v dobavnih verigah, ter Ken Lyon, nekdanji podpredsednik za informatiko pri logističnem podjetju UPS.

Kot edino nekitajsko podjetje so prejeli nagrado Food Safety Innovation Spark, ki jo podeljuje Walmartov center za sodelovanje na področju prehranske varnosti (Walmart Food Safety Collaboration Center) na Kitajskem. Nagrado so prejeli za pilotni projekt s kitajsko spletno prehransko trgovino Yimishiji, za katero vzpostavljajo sledljivost proizvodov.

OriginTrail deluje neodvisno od pospeševalnikov, vzpostavili pa so partnerstvo s kitajskim pospeševalnikom Bits x Bites iz Šanghaja, ki je osredotočen na tehnološke rešitve na področju prehrane. Ta jim že od sredine leta 2017 omogoča projektno pisarno v Šanghaju, kar je bilo izhodišče za vzpostavljanje partnerstev v dem delu sveta.

Ekipa OriginTrail ima trenutno 15 članov, z eno pisarno v Ljubljani ter drugo v Beogradu. Kot so dejali, tako na področju tehnološkega kot poslovnega razvoja vedno oprezajo za dobrimi kadri, bo pa večanje ekipe potekalo organsko.