Turizem 9.1.2018 13:32

Slovenija dobiva kulinarični vodnik Gault & Millau

Ljubljana, 9. januarja - Francoska družba Gault & Millau, ki ocenjuje restavracije v različnih državah po svetu, bo pripravila izdajo svojega vodnika tudi za Slovenijo. V njem bodo predvidoma oktobra zbrali najboljše restavracije in najboljše kuharje, predstavili pa tudi vina in domače izdelke iz različnih slovenskih regij.

Gre za enega najpomembnejših mednarodnih kulinaričnih vodnikov; ne gre za elitistični vodnik, ki bi ocenjeval samo najprestižnejše restavracije, je na današnji predstavitvi v Ljubljani povedala priznana sommelierka in direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić.

Do predvidoma oktobra bodo izbrali najboljšo restavracijo, najboljšega chefa in chefinjo, najboljšega mladega talenta, v vodniku pa bodo predstavljena tudi slovenska vina ter različni izdelki po slovenskih regijah, je dodala.

Lastnik in predsednik Gault & Millau Come de Cherisey je povedal, da je cilj vodnika ustvariti dodatno vrednost za restavracije ter turistom, mladim in vsem ostalim predlagati različne možnosti. Ponudbo ocenjujejo "navadni" ljudje, ki restavracije obiščejo kot običajni gostje in ocenijo hrano ter tudi ambient in postrežbo. Hrano in račun tudi fotografirajo, da ima družba v sistemu posamezen obisk dokumentiran, je dejal.

Ocenjevanje je pomembno za odkrivanje mladih, perspektivnih kuharjev ter za izboljšanje ponudbe, saj precej restavracij želi povratne informacije in jih zanima, kako se lahko izboljšajo in pridobijo več točk, je dodal de Cherisey.

Gault & Millau restavracije ocenjuje na lestvici od 1 do 20, pri čemer restavracij, ki so ocenjene z manj kot 10, običajno v vodnik ne uvrstijo. Točke podeljuje glede na kakovost hrane, ocene postrežbe, cen ali vzdušja pa so podane ločeno.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je poudarila, da je gastronomija eden ključnih produktov slovenskega turizma in da je prihod tako pomembnega mednarodnega kulinaričnega vodnika velik korak za povečanje prepoznavnosti Slovenije.