#družba 9.1.2018 15:53

Na Parlametru odslej zakonodaja s povzetki zakonov

Ljubljana, 9. januarja - Ekipa slovenskega inštituta Danes je nov dan je pripravila največjo nadgradnjo orodja Parlameter doslej. Parlameter namreč od danes vključuje tudi zakonodajo, opremljeno s povzetki zakonov. Uporabniki bodo s tem glasovanja lahko umeščali v kontekst in razumeli, kaj so učinki dela parlamentarcev, so pojasnili v ekipi.

Ljubljana.
Na Parlametru je odslej predstavljena tudi zakonodaja s povzetki zakonov.
Foto: Parlameter

Ljubljana.
Na Parlametru je odslej predstavljena tudi zakonodaja s povzetki zakonov.
Foto: Parlameter

Ljubljana.
Na Parlametru je odslej predstavljena tudi zakonodaja s povzetki zakonov.
Foto: Parlameter

Doslej so na platformi Parlameter vsa glasovanja prikazovali kot samostojne, med seboj nepovezane objekte. Odslej pa bodo Parlametrovi zaledni sistemi glasovanja združevali glede na zakon oziroma akt, kateremu pripadajo. Vsako glasovanje po novem pade bodisi pod matični zakon oziroma akt, če je ta opremljen z EPA-številko, bodisi med druga glasovanja.

Da bi imeli državljani preprostejši vpogled v zakonodajni proces, bodo po novem vsa glasovanja z EPA-številko, torej vsa tista, ki zadevajo zakonodajne spremembe, opremljali tudi s kratkimi povzetki. Povzetke pripravljajo ročno, saj lahko le tako jamčijo za njihovo kakovost, so pojasnili na inštitutu.

Funkcionalnost bo na voljo za tista glasovanja, ki so se zgodila v preteklih treh mesecih ali pa se bodo še zgodila. Poleg tega pa so v ekipi dodatno pripravili tudi povzetke za 100 zakonov, o katerih se je glasovalo v iztekajočem se mandatu vlade in o katerih se je največ govorilo v spletnih medijih. Seznam vseh povzetih zakonov je na voljo na tem mestu.

Prenova prinaša tudi spremenjeno prvo stran Parlametra, ki odslej služi kot pregled dogajanja v državnem zboru. Dodali so namreč novo kartico Izpostavljena zakonodaja, kjer uredniško določajo šest zakonov ali aktov, ki so trenutno v obravnavi, in šest takšnih, ki so bili nedavno sprejeti.

Hkrati nadgradnja prinaša tudi nekaj manjših sprememb, in sicer dve prenovljeni ter kar sedem povsem novih kartic.

V prvem letu že sedem nadgradenj

Parlameter, ki omogoča analizo glasovanj in transkriptov sej ter s tem veča transparentnost delovanja najpomembnejše demokratične institucije, je v dobrem letu od prve objave doživel že sedem nadgradenj. V tem času je dobil vrsto novih funkcionalnosti, med katerimi so denimo Parlameter obvestila, primerjalnik glasovanj med poslanskimi skupinami in vpogled v neenotnost glasovanj znotraj poslanskih skupin.

Parlameter je po navedbah ekipe v prvi vrsti raziskovalno orodje, ki najbolje služi kot podpora novinarski in raziskovalni javnosti. Največji obisk platforme ekipa beleži v dneh, ko se odvijajo plenarne seje, "ko v DZ denimo sprejmejo kak kontroverzen zakon". Vdelane kartice z rezultati glasovanj v drugih spletnih medijih ob takšnih dnevih dosežejo tudi stokrat večji promet.

V enem letu delovanja se je pojavilo tudi veliko število rab tega orodja, ki jih ob objavi niso pričakovali - od rabe kartic na uradnih straneh poslancev ter poslanskih skupin do povzemanja na spletni enciklopediji Wikipedia, so povedali v ekipi.

Dogovori za novo financiranje že potekajo

Financiranje razvoja Parlametra je ekipa Danes je nov dan leta 2016 pridobila na razpisu The Digital News Initiative, ki jo je ameriški spletni velikan Google ustanovil skupaj z več vodilnimi svetovnimi medijskimi hišami. Sredstva jim bodo omogočila nemoten razvoj orodja do začetka poletja, hkrati pa potekajo tudi že dogovori za nadaljnje financiranje, so povedali v ekipi.

Parlameter nameravajo širiti v druge države. Do jeseni bo orodje na voljo za vsaj še en parlament na jugovzhodu Evrope in enega na zahodu. "Verjamemo, da je Parlameter sedaj že dovolj zrelo programje, da lahko postane 'go-to' izbira za parlamentarni monitoring."

Detektor lisic

Inštitut Danes je nov dan je v sodelovanju z Evropskim inštitutom za vedenjske študije lani pridobil tudi 48.000 evrov sredstev v okviru tretjega razpisa fundacije Digital News Initiative.

Sredstva so prejeli za projekt Detektor lisic, v okviru katerega bodo z metodo SCAN, ki jo uporabljajo policijski preiskovalci po vsem svetu, šest mesecev analizirali izjave gostov oddaje Odmevi z vidika njihove verodostojnosti.

Kot so povedali v ekipi, trenutno delajo na prototipu tega orodja, ki je še v fazi testiranja, ter pripravljajo spletno mesto, kjer bodo analize objavljene. Prvi izsledki bodo predvidoma na voljo že čez dober mesec.