13.12.2017 10:34

Razglasitev nagrajencev natečajev Svetovnega slovenskega kongresa za izvirno izražanje

Ljubljana, 13. decembra - Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je s pomočjo Urada za Slovence v zamejstvu po svetu pripravila nagradna natečaja s področji poezije in fotografije. Nagrajence bodo naznanili danes ob 17. uri na sedežu SSK. Na dogodku bodo posebno priznanje podelili Marjanu Šrimpfu.

Ljubljana, Slovenska kinoteka. Nastop Enote za protokol in Orkestra Slovenske vojske ob odprtju prireditve Dobrodošli doma 2013, ki ga je pripravil urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z izseljenskim društvom Slovenija v svetu, Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Združenjem Slovenska izseljenska matica, na kateri sta imela nagovora ministrica Tina Komel in ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Slovenska kinoteka.
Nastop Enote za protokol in Orkestra Slovenske vojske ob odprtju prireditve Dobrodošli doma 2013, ki ga je pripravil urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z izseljenskim društvom Slovenija v svetu, Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Združenjem Slovenska izseljenska matica, na kateri sta imela nagovora ministrica Tina Komel in ljubljanski župan Zoran Janković.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na natečajih SSK so lahko sodelovali slovenski rojaki, ki so bili rojeni ali živijo izven Slovenije. Na natečaju za poezijo so lahko z avtorsko pesmijo sodelovali avtorji stari do 40 let, na fotografskem natečaju pa je bila starostna meja določena na 30 let.

Tema v obeh kategorijah je bila Moje vezi s Slovenijo, avtorski izdelki pa so morali odražati ljubezen in odnos do Slovenije, ki vzpostavlja razmišljanje o vlogi slovenstva ter opredeljuje položaj posameznika slovenske skupnosti.

V vsaki kategoriji bodo podeljene po tri nagrade enakih vrednosti. Prva nagrada znaša 150 evrov, druga nagrada 100 evrov in tretja nagrada 50, na SSK pa so pripravili tudi književne nagrade, piše na spletni strani kongresa.

Svetovni slovenski kongres (SSK) je vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike. Osnovni namen SSK je doseči, da se ljudje slovenskega rodu in porekla po vsem svetu čutijo kot posebna, svojska skupnost.