10.12.2017 9:30

Filmski natečaj za mlade o sprejemanju odločitev na območju Alp

Ljubljana, 10. decembra - V okviru projekta GaYA My Alps - My Chance poteka filmski natečaj za mlade. Ti lahko do konca maja prihodnjega leta na natečaj prijavijo svoje kratke filme, v katerih bodo prikazali aktivno sodelovanje mladih pri sprejemanju odločitev na lokalni ravni na območju Alp, so sporočili iz organizacije Cipra International.

Projektni partnerji iščejo kratke filme, ki prikazujejo aktivno delovanje in prizadevanje mladih z območja Alp pri sprejemanju odločitev v lokalnih skupnostih. Mladim ustvarjalcem ponujajo priložnost, da posnamejo "svoje Alpe" in se z njimi ustvarjalno soočijo.

"Le tisti, ki tudi sami sodelujejo, lahko soodločajo, pri čemer področje njihovega delovanja ni pomembno," navajajo na spletni strani projekta. Aktivno lahko sodelujejo v domači občini ali pa si prizadevajo za napredek na področju izobraževanja, trajnostnega razvoja ali družbe oz. pri drugih temah, ki so ključnega pomena za življenje v Alpah.

Nagrajenci bodo prejeli vabilo na filmski festival GaYA, to pa bo vključevalo še potovanje v francoski Chambery, kjer bo festival, dve nočitvi in razvedrilni program. 15 najboljših filmov si bo od 30. novembra do 1. decembra prihodnje leto mogoče ogledati v različnih državah.

Na natečaju lahko sodelujejo mladi od 16. do 25. leta starosti, sami ali v največ štiričlanski skupini. Dolžina filma, ki mora govoriti o angažiranosti oziroma prispevku mladih k odločanju na območju Alp, je največ štiri minute.

Projekt GaYa združuje osem partnerjev iz petih alpskih držav in želi izboljšati kakovost demokratičnih postopkov v alpskem prostoru z vključevanjem mladih v regionalno upravljanje in z razvojem novih pristopov za nosilce odločitev.

"Mladi so nagnjeni k odseljevanju iz alpskega prostora, ker tukaj ne vidijo možnosti za osebni in poklicni razvoj. Večina nosilcev odločitev se ne zaveda prednosti, ki jih družbi prinaša mlado in delovno aktivno prebivalstvo," so opozorili na spletni strani projekta.

Partnerji projekta so razvojna agencija Gal Genovese, družba Cipra International Lab, aha - Mladinski informacijski center Predarlsko, Evropska akademija v Bolzanu, Mreža zavarovanih območij v Alpah, regijski naravni park Bauges Massif, Občina Idrija ter društvo Alpsko mesto leta.