Turizem 6.12.2017 19:22

Maribor kot Evropsko mesto športa v promocijo mesta in države kot športne destinacije

Bruselj, 6. decembra - Maribor bo v letu 2018 skupaj s še 19 mesti v Evropi nosil naziv Evropsko mesto športa. Od tega si obeta okrepljeno promocijo mesta in države kot športne destinacije, je na nocojšnji slovesnosti ob uradnem prejemu naziva v Bruslju povedal župan Andrej Fištravec. Uradno se bo projekt začel 24. januarja, ko bo v Maribor prispela Slovenska bakla.

Belgija, Bruselj. Mariborski župan Andrej Fištravec je v Bruslju prevzel naziv Maribor-Evropsko mesto športa 2018. Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Mariborski župan Andrej Fištravec je v Bruslju prevzel naziv Maribor-Evropsko mesto športa 2018.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj. Mariborski župan Andrej Fištravec je v Bruslju prevzel naziv Maribor-Evropsko mesto športa 2018. Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Mariborski župan Andrej Fištravec je v Bruslju prevzel naziv Maribor-Evropsko mesto športa 2018.
Foto: Thierry Monasse/STA

"S tem ko smo prejeli naziv Evropsko mesto športa 2018, smo dobili potrditev, da je šport pomemben del mesta in da zanj tudi primerno skrbimo," je povedal župan. Z nazivom želijo po njegovih besedah spodbuditi občane k aktivnemu načinu življenja, povečati promocijo športnega turizma doma in v tujini, predvsem pa skupaj s športnimi zvezami pritegniti v Maribor še več večjih evropskih in svetovnih prvenstev.

Predaje naziva v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju se je udeležila tudi direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch, ki je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo izkoristila priložnost za promocijo Maribora in Slovenije kot odlične turistične in športne destinacije.

"Zavedamo se, da je športni turizem za mesto in njegov turistični razvoj izjemnega pomena, saj gre za enega najhitreje rastočih segmentov turističnih integralnih produktov, ki močno vpliva na doseganje dobrih rezultatov na področju potrošnje in števila prihodov gostov. V času športnih dogodkov oz. tekmovanj so namestitvene zmogljivosti v mestu in okolici praviloma zasedene 90 do 100-odstotno," je pojasnila.

Uradni začetek projekta Maribor - Evropsko mesto športa 2018 bo konec januarja ob prihodu Slovenske bakle v mesto. Osrednji dogodek bo 24. januarja na Trgu Leona Štuklja, so v sporočilu za javnost zapisali na mariborski občini.

Projekt Slovenska bakla prireja Olimpijski komite Slovenije v sodelovanju z Združenjem športnih zvez. Njegov namen je vzbuditi olimpijski duh že pred začetkom olimpijskih iger, zato bo po vzoru tradicionalnega potovanja olimpijske bakle po svetu v januarju Slovenska bakla potovala po Sloveniji.

Že prvi konec tedna po uradnem uvodu v Evropsko mesto športa 2018 bodo po napovedih mariborske občine sledili športni dogodki, med drugim mednarodna otroška smučarska tekma Little Fox. Poleg dobro znanega svetovnega pokala v alpskem smučanju Zlata Lisica bo Maribor med drugim gostil še evropsko veteransko prvenstvo v košarki, evropsko prvenstvo v taekwondoju za mladince in člane, evropsko prvenstvo v kickboxingu, svetovno prvenstvo v hokeju na ledu za ženske in uvodno tekmovanje v evropskem pokalu gorskega kolesarstva.

Naziv Evropsko mesto športa je predvsem simboličen, saj za razliko od Evropske prestolnice kulture (EPK), ki jo je Maribor gostil leta 2012, mestu ne prinaša dodatnih finančnih prihodkov organizacije, ki podeljuje naziv. Podeljuje ga Evropska zveza prestolnic in mest športa (ACES EUROPE) in lani je imelo naziv Evropsko mesto športa med drugim tudi Krško.

Najpomembnejši je sicer naziv Evropska prestolnica športa, ki v letu 2018 pripada bolgarski Sofiji.