Podjetja Startupi 6.12.2017 11:54

Startup cafe: Banke se bodo morale posodobiti in povezovati s startupi

Ljubljana, 6. decembra - Startupi na področju finančnih tehnologij v zadnjih letih vse bolj izzivajo dominanten položaj bank in drugih uveljavljenih igralcev. Kljub temu bodo banke v prihodnosti še vedno obstajale, prav tako bo podobna njihova osnovna dejavnost. Morale pa se bodo posodobiti in digitalizirati, je danes na dogodku Startup cafe pojasnil direktor Borze terjatev Marko Rant.

Ljubljana, kavarna Sputnik. Startup cafe o startupih na področju finančne tehnologije. Foto: STA

Ljubljana, kavarna Sputnik.
Startup cafe o startupih na področju finančne tehnologije.
Foto: STA

V zadnjih letih se na področju bančništva in financ odvija tekma za uporabnike novih finančnih storitev med startupi s področja finančnih tehnologij (fintech) in uveljavljenimi igralci. T.i. fintech startupi delujejo v drugačnem, nereguliranem okolju, zato se lahko hitreje prilagajajo in inovirajo, so menili udeleženci Startup cafeja.

Po mnenju Ranta iz Borze terjatev, prve spletne faktoring platforme, bo vloga bank kljub izzivom, ki jih prinašajo fintech startupi, podobna tudi čez 10 do 15 let. "Dokler se ne bo zamenjal celoten monetarni model, se osnovna funkcija bank ne bo spremenila, te funkcije pa fintech ne more spremeniti," je povedal Rant. Se pa bodo banke morale v prihodnje posodobiti in digitalizirati, če želijo preživeti, je dodal.

Tudi soustanoviteljica startupa Money Rebel Ana Vezovišek je menila, da bodo tradicionalne banke v prihodnje morale prilagoditi svojo ponudbo, če želijo preživeti. Enega od pomembnih izzivov za banke po njeni oceni prinaša že nova direktiva o plačilnih storitvah PSD2, ki posodablja in dopolnjuje obstoječa pravila o plačilnih storitvah znotraj Evropske unije.

Po njenem mnenju bodo banke morale stopiti na pot startupov s področja fintecha ter se z njimi povezovati in združevati, sicer se bo zgodilo nasprotno: startupi bodo kupovali banke in svoje modele implementirali v njih.

Da banke čaka preobrazba, se je strinjal tudi direktor družbe Fingym, ki je razvila storitev 360finance guru, Miha Urek. Medtem ko so bile v prvi fazi razvoja fintecha aktualne aplikacije za upravljanje z izdatki, bo v naslednji fazi v ospredju osebno finančno upravljanje, torej aplikacije, ki bodo združevale vse dosedanje aplikacije.

Po mnenju Ureka so sicer tuje banke veliko bolj dovzetne za sodelovanje s fintech startupi kot slovenske. V tujini se po njegovem mnenju bolj zavedajo, da so fintech startupi laboratoriji, v katerih lahko naberejo nove ideje ter za razmeroma majhen denar ta podjetja tudi kupijo ter financirajo njihovo delovanje.

Z delom ekipe Fingym se zato selijo v Budimpešto, ker si želijo sodelovati s tamkajšnjo banko, ki je na tem področju bolj napredna, je razkril Urek.

Rant se po drugi strani ni strinjal, da je razkorak med slovenskimi in tujimi bankami velik. Opaža pa, da banke v tujini poskušajo aktivno delati na tem področju - ustanavljajo lastne sklade tveganega kapitala in pospeševalnike, medtem ko do tega preskoka v Sloveniji še ni prišlo.

V Borzi terjatev se nameravajo v prihodnje širiti v tujino, a je ta postopek nekoliko počasnejši, saj morajo platformo prilagajati posebnostim posameznih držav. V Money Rebel pa po besedah Vezoviškove v tujino ne bodo odšli, temveč bodo z znanjem in izkušnjami poskušali "pripeljati Evropo v Slovenijo".

V Money Rebel razvijajo platformo, ki združuje tradicionalen denarni sistem in kripto svet ter omogoča varen prehod med njima. Platformo povezujejo tudi z osebnimi svetovalci, nadgradnjo platforme pa predstavlja pametna mobilna banka, kjer je v ospredju algoritem z umetno inteligenco. Pri razvoju platforme sodelujejo tudi z znanstveniki Instituta Jožef Stefan.

Kot je dejala Vezoviškova, želijo z razvojem platforme uporabnikom dati znanje, "kako upravljati z denarjem, kako ga razporejati in imeti več". "Čas je, da se uporabnike nauči, pomaga priti do pravih investicij na pameten način."

Tokratni dogodek Startup cafe je potekal v sodelovanju z organizacijo NewFinance Ljubljana (FinTech Meetup), ki pripravlja dogodke s področja fintecha po vsem svetu.