Turizem 9.12.2017 10:37

Na Rogli načrtujejo postavitev pešpoti med krošnjami

Zreče, 9. decembra - Zreški občinski svetniki so nedavno potrdili začetek štiri milijone evrov vredne naložbe v projekt Hoja med krošnjami, s katerim bodo na Rogli lahko uredili dodatne zunanje športne površine ter tako poskrbeli za še bolj bogato ponudbo tudi izven zimske smučarske sezone. Kot predvideva časovni načrt, naj bi bil projekt končan do poletja 2019.

Rogla. Lovrenška jezera, pohorsko visoko barje, šotišče. Foto: Nebojša Tejić/STA

Rogla.
Lovrenška jezera, pohorsko visoko barje, šotišče.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Občina Zreče se seveda projekta ne bo lotila povsem z lastnimi sredstvi, saj bo poiskala zasebnega vlagatelja, pri lastnem vložku v višini skoraj 700.000 evrov pa računa še na denar iz evropskih razpisov. Za omenjeno vsoto bi občina zagotovila vstopni objekt, zasebnemu vlagatelju pa v zameno za sodelovanje podelila stavbno pravico.

Kot je za STA pojasnila direktorica občinske uprave Sandra Godec Mavhar, je eden od zasebnih vlagateljev, ki prihaja iz Nemčije, že izkazal interes za vložek v ta projekt, kar jim je tudi omogočilo udejanjanje njihovih teženj po spodbujanju občinskega in regionalnega razvoja na področju turizma.

Vseeno bodo v prvih mesecih leta 2018 objavili javni poziv, s katerim bodo iskali primernega vlagatelja, ki mu bodo podelili stavbno pravico, še pred tem bo moral potrebne podlage za objavo poziva potrditi zreški občinski svet.

Šele po izvedbi razpisnega postopka bo torej jasno, ali bo pri projektu sodelovalo nemško podjetje Erlebnis Akademie, ki je prvo oddalo ponudbo, ali pa posel zanima še koga. Zasebni vlagatelj, ki je prvi pokazal interes, sicer namerava izdelati projektno dokumentacijo, pridobiti dovoljenja in po izgradnji za daljše časovno obdobje tudi upravljati z načrtovano infrastrukturo.

Projekt med drugim predvideva gradnjo dober kilometer dolge pešpoti med krošnjami dreves na višini od osem do 25 metrov, ki bo pripeljala na skoraj 40 metrov visok razgledni stolp. Ob vstopu na pešpot bodo postavili informacijski center s prodajalnami spominkov, gostinskim lokalom, prostorom za prodajo vstopnic in sanitarijami, ki bo stal ob hotelu Natura. Celotna pot bo po načrtih dostopna tudi gibalno oviranim sprehajalcem.

Ob tem v okviru projekta načrtujejo tudi gradnjo naravoslovno izobraževalnega centra, kjer bodo obiskovalcem omogočili spoznavanje tamkajšnje narave in kulturne dediščine ter jim ponudili različne doživljajske programe in delavnice.

"Namen projekta je, da s podelitvijo stavbne pravice omogočimo vlaganja v turistično infrastrukturo na Rogli, s čimer bomo zagotovili nadgradnjo obstoječe infrastrukture in pospešili razvoj turizma. Ob tem projekt izkazuje tudi izobraževalno in okoljevarstveno noto, zaradi razvojne naravnanosti pa se kaže tudi možnost dodatnih zaposlitev," je dodala Godec Mavharjeva.

Glede na to, da trenutno z večino turističnih zmogljivosti na Rogli upravlja družba Unior Turizem, na zreški občini pojasnjujejo, da bo novozgrajena infrastruktura zaradi svoje atraktivnosti in splošne uporabnosti pomenila priložnost tudi za njih. Upajo namreč, da se bo zaradi novosti obisk tako dnevnih kot stacionarnih gostov še povečal, in to preko celega leta.