Podjetja 21.11.2018 9:18

Sektor IKT lani s sedemodstotno rastjo prihodkov

Ljubljana, 21. novembra - Podjetja v sektorju informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) so lani ustvarila dobre štiri milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,3 odstotka več kot leto prej. Ob tem se je povečalo tudi število podjetij, ki so delovala v tem sektorju, in sicer za šest odstotkov na 8125.

Nemčija, Potsdam. Prenosni računalnik, internet, tehnologija. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Potsdam.
Prenosni računalnik, internet, tehnologija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Sektor IKT sestavljajo podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo IKT ali z nudenjem tovrstnih storitev. Gre za podjetja, katerih vloga je pri digitalni transformaciji gospodarstva in družbe bistvena, saj nudijo za to potrebno infrastrukturo in ustrezne rešitve, namreč strojno ali programsko opremo.

Tri četrtine sektorja IKT v Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada predstavljajo podjetja, ki se ukvarjajo z računalniškim programiranjem, svetovanjem in z drugimi s tem povezanimi dejavnostmi. Število teh podjetij se je v primerjavi z letom 2016 povečalo za sedem odstotkov.

Število podjetij v dejavnosti trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo se je lani povečalo za štiri odstotke, število podjetij v dejavnostih obdelava podatkov in obratovanje spletnih portalov pa prav tako za štiri odstotke. Se je pa za tri odstotke zmanjšalo število podjetij v telekomunikacijskih dejavnostih.

K skupnim prihodkom v višini nekaj več kot štiri milijarde evrov so tudi v letu 2017 največ prispevala podjetja v storitvenem sektorju IKT (90 odstotkov), preostalih deset odstotkov pa podjetja v proizvodnem sektorju IKT. Glede ne dejavnosti pa so največ prihodkov prispevala podjetja v telekomunikacijskih dejavnostih (blizu 1,4 milijarde evrov) in v dejavnosti računalniško programiranje, svetovanje ter drugih s tem povezanih dejavnostih (okoli 1,3 milijarde evrov).