9.11.2017 13:50

Slovenski prijavitelji uspešni pri črpanju sredstev programa Obzorje 2020

Ljubljana, 9. novembra - Slovenski prijavitelji so se v okviru programa Evropske komisije Obzorje 2020 doslej dobro odrezali, je na informativnem dnevu ocenila ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Kot je dejala, pa se začenja tudi tekma za 37 milijard evrov, kolikor jih je namenjenih za zadnje triletje programa, namenjenega financiranju raziskav in inovacij.

Ljubljana. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so danes v okviru meseca znanosti pripravili informativni dan Obzorje 2020: Kaj nas čaka v obdobju 2018-2020. Udeležili so se ga predstavniki gospodarstva, podjetniki, predstavniki Evropske komisije v Sloveniji in raziskovalci, so sporočili z ministrstva.

Ministrica je v nagovoru pojasnila, da je za centralizirani program Evropske komisije Obzorje 2020, ki spodbuja k odličnosti, krepitvi povezovanja in večji konkurenčnosti evropskih raziskav in inovacij, v sedmih letih izvajanja med letoma 2014 in 2020 namenjenih približno 77 milijard evrov.

Po njenih besedah so se slovenski prijavitelji v preteklih letih dobro odrezali. Z Evropsko komisijo so za izbrane večletne projekte sklenili pogodbe za več kot 150 milijonov evrov. Za vsak evro, ki ga je Slovenija vložila v proračun EU, je uspela pridobiti 1,97 evra. "Večina dela priprav in oblikovanja delovnega programa 2018-2020 je že pri koncu, a kljub temu ostaja še veliko priložnosti, ki jih ponujajo prihodnji razpisi," je poudarila.

Obzorje 2020 je najpomembnejši finančni instrument za implementacijo unije inovacij, ene izmed sedmih vodilnih pobud strategije Evropa 2020, ki pomaga povečati dolgoročno konkurenčnost in blaginjo Evrope. Zasnovan je kot sredstvo za spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest. Program pa ni namenjen zgolj vrhunskim raziskovalcem, pač pa lahko na razpisih sodeluje vsakdo.

Udeleženci današnjega dogodka so se med drugim seznanili s specifiko razpisov v obdobju od 2018 do 2020. Predstavili so tudi izsledke vmesnega vrednotenja programa ter priporočila in priložnosti, ki jih imajo slovenski raziskovalci v prihodnjih letih.

Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, ki je pristojno za delovanje mreže nacionalnih kontaktnih točk za Obzorje 2020, prispeva svoj delež k povečanemu učinku vlaganja v znanost tudi s pripravo in implementacijo strateških dokumentov ter posodabljanjem zakonodaje. Kot so še navedli na ministrstvu, so v zadnjem času na področju znanosti opravili že kar nekaj pomembnih korakov na tej poti.