Turizem 29.10.2017 10:09

Geopark Karavanke vse bolje obiskan

Mežica/Železna Kapla, 29. oktobra - Geopark Karavanke, ki je od novembra 2015 del Unescove mreže geoparkov in se razprostira na 1067 kvadratnih kilometrih površine na območju 14 slovenskih in avstrijskih občin, letos beleži velik porast gostov. Povečalo se je število obiskovalcev informacijskega centra Svet geologije v Železni Kapli in udeležencev vodenih pohodov po geoparku.

Ljubljana. Nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran 2017 je prejel projekt Karavanke Unesco globalni geopark Delovne skupnosti Geopark Karavanke. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran 2017 je prejel projekt Karavanke Unesco globalni geopark Delovne skupnosti Geopark Karavanke.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so STA pojasnili v Geoparku Karavanke, je informacijski center Svet geologije v Železni Kapli v Avstriji letos obiskalo okoli 7000 turistov, vodenih pohodov po območju Geoparka Karavanke pa se je letos udeležilo okoli 1200 gostov, medtem ko so lani na vodene pohode popeljali 450 turistov.

Najbolj obiskane točke geoparka ostajajo gora Peca, ki jo z avstrijske strani prek prevoza s kabinsko žičnico letno obišče okoli 80.000 obiskovalcev, to je smučarjev, pohodnikov in kolesarjev. Obirske kapniške jame naštejejo letno okoli 30.000 obiskovalcev, muzejski rudnik Podzemlje Pece v Mežici pa okoli 20.000 na leto. "Z obiskom smo zadovoljni, seveda pa upamo na še večji porast obiska v prihodnjih letih," so navedli v Geoparku Karavanke.

Trenutno čezmejni geopark išče prostovoljce za sodelovanje pri pripravi in izvedbi sestanka koordinacijskega odbora Evropske mreže geoparkov, ki ga bodo gostili marca 2018, na njem pa pričakujejo prek 150 gostov iz cele Evrope. Koordinacijski odbor se sestane dvakrat na leto, vsakič v drugem geoparku. Namen sestanka je predvsem razprava o napredku Evropske mreže geoparkov in usklajevanje skupnih programov in dejavnosti med člani.