Podjetja Mediji 3.10.2017 11:27

Mariborska televizija RTS spet med živimi

Maribor, 3. oktobra - Mariborska regionalna televizija RTS, ki je vse od stečaja družbe Tele 59, oddajala arhivske oddaje in s tem v času iskanja novih lastnikov uspela obdržati frekvenco, je v ponedeljek začela oddajati prenovljeni program. Kot je danes povedal finančni direktor RTS 24 Martin Vrečko, želijo v prihodnje postati medij nacionalnega pomena.

Program bo za zdaj trajal med 8. uro zjutraj in 3. uro po polnoči, dopolnjevati pa ga nameravajo vse do uradnega odprtja nove RTS, ki jo načrtujejo še letos. Že pred časom so iskali sodelavce, trenutno pa vsebine po Vrečkovih besedah ustvarja okoli 15 ljudi.

V medijih in na spletu trenutno napovedi sporeda in programske sheme še ni mogoče najti, prav tako televizija še nima svoje spletne strani, na svojem Facebook profilu pa v glavnem promovirajo novo informativno oddajo Novice RTS 24, ki so jo prvič predvajali že prvi dan oddajanja. Šlo naj bi za oddajo z mednarodnimi temami in analizami, pa tudi lokalnim dogajanjem, ki bo na sporedu vsak dan ob 18.30.

Kot še dodaja Vrečko, se na njihov spored vrača oddaja Bleščica, ki so jo gledalci poznali še iz časov prejšnjih lastnikov, zdaj pa bo v nekoliko prenovljeni obliki z novimi vsebinami in naslovom Novice estrade. Programska shema bo sicer poleg lastne produkcije vsebovala tudi tuje filme in nadaljevanke z različnih govornih področij, tudi kitajskega, od koder prihajajo njihovi lastniki.

Televizijsko postajo RTS je konec lanskega leta iz stečajne mase družbe Tele 59 kupila televizija TV3 oziroma poslovnež Sebastjan Vežnaver, od 20. junija pa je z vpisom v register v rokah kitajskih vlagateljev. Gre za iste ljudi, ki so bili že doslej povezani z različnimi poskusi poslov v Mariboru.

Kot je razvidno iz spletne strani Ajpesa, sta nova lastnika v Mariboru registrirano podjetje Villa 1, njegov prokurist je Meng Huakin, ter podjetje Uyrad International s sedežem na Britanskih deviških otokih. Prvi je postal 40, drugi pa 60-odstotni družbenik.

Kot direktorja družbe RTS Media sta navedena Meng Xianyu in Boris Bobek. Slednji je znan tudi iz zgodbe z mariborskim letališčem, saj je direktor družbe Rim Projekt, preko katerega so novi lastniki izpeljali nakup Aerodroma Maribor, hkrati pa tudi predsednik nadzornega odbora mariborske občine.

Vežnaver je preko TV3 na dražbi lani decembra za premoženje odštel dobrega 1,1 milijona evrov, koliko so za prostore na Prešernovi ulici odšteli azijski vlagatelji ostaja poslovna skrivnost, sta pa nova družbenika skupaj dokapitalizirala RTS za milijon evrov.