Turizem 28.9.2017 12:10

Ljubljana, Podčetrtek in zelene destinacije med 100 najbolj trajnostnimi na svetu

Ljubljana, 28. septembra - Na seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu so se letos uvrstile tudi destinacije iz slovenske zelene sheme Slovenia Green, in sicer zlati destinaciji Ljubljana in Podčetrtek samostojno, srebrne in bronaste destinacije pa s skupno omembo Slovenia Green Destinations. Nagrade bodo nagrajenci prejeli danes.

Ljubljana. Panorama Ljubljane, Ljubljanski grad, reka Ljubljanica. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama Ljubljane, Ljubljanski grad, reka Ljubljanica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljana se je na seznam uvrstila že tretjič - prvič leta 2014, drugič pa lani, ko se je ponašala z nazivom zelene prestolnice Evrope, so pojasnili v Turizmu Ljubljana. Slovenska prestolnica je tudi prva destinacija, ki si je zaslužila zlati znak Slovenia Green v slovenski shemi zelenega turizma.

Poleg Ljubljane se je med 100 najbolj trajnostnih destinacij prvič uvrstil tudi Podčetrtek, prav tako dobitnik zlatega certifikata Slovenia Green, zlatima destinacijama pa se je pridružila še skupina Slovenia Green Destinations - skupek destinacij, ki so prejele srebrne in bronaste certifikate.

Za uvrstitev na seznam je sicer kandidiralo 155 destinacij iz 57 držav, Slovenija pa se je postavila ob bok Nizozemski, Portugalski, Italiji, Španiji in Kanadi - državam z največ trajnostnimi destinacijami, so dodali v Turizmu Ljubljana.

Osveženi seznam Global TOP 100 Sustainable Destinations so predstavili ob svetovnem dnevu turizma na dogodku Global Green Destination Day, ki letos poteka v portugalskem mestu Cascais. Tam bodo danes tudi slovesno podelili nagrade najboljšim destinacijam z vidika trajnostnega razvoja.

Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna pobuda mednarodnih organizacij Green Destinations, Travelmole's Vision on Sustainable Tourism, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network, Sustainable Travel International, QualityCoast in Linking Tourism&Conservation. Izvede ga žirija, ki jo sestavlja več kot 60 mednarodno priznanih strokovnjakov s področja trajnostnega razvoja.

Zeleno shemo slovenskega turizma je Slovenska turistična organizacija (STO) uvedla leta 2015. Gre za poseben program oz. certifikacijsko shemo, s katero se ocenjuje trajnostno delovanje slovenskih destinacij, ponudnikov, naravnih parkov in turističnih agencij.

Shema temelji na globalnih kriterijih mednarodnega razvoja, je mednarodno primerljiva, hkrati pa jo odlikuje nacionalni karakter. V shemo je danes vključenih 23 destinacij, 14 turističnih nastanitvenih objektov, trije naravni parki in dve turistični agenciji.