Podjetja 17.9.2017 9:19

V rusko regijo Vologda se odpravlja 18-članska gospodarska delegacija

Ljubljana, 17. septembra - Pod okriljem javne agencije Spirit Slovenija se v ponedeljek v regijo Vologda na severu evropskega dela Rusije odpravlja gospodarska delegacija, v kateri bo 18 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij. V gospodarsko močno razvito regijo se odpravljajo, da bi se pobližje spoznali s tamkajšnjim trgom ali tam še razširili svoje poslovanje.

Kot so sporočili iz Spirit Slovenija, bodo v 18-članski delegaciji podjetja Cleangrad, eTrade, Elan Inventa, Fibmarkt, Javna razsvetljava, Frank proizvodnja strojev, Kompas Xnet in Robust ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Mestna občina Maribor, Občina Ajdovščina in Razvojna agencija ROD Ajdovščina.

Nekatera podjetja v delegaciji so na ruskem trgu po navedbah javne agencije že prisotna in regijo Vologda vidijo kot priložnost za širitev svojega poslovanja. Za večino prijavljenih podjetij, ki so se odzvala povabilu agencije, pa bo tokratna delegacija predstavljala prvi poslovni stik s tem trgom.

V podjetju Fibmarkt, ki proizvaja različne konstrukcije po naročilu, bi v Vologdi, ki jo vidijo kot območje z velikim potencialom, iskali nove kupce zunaj EU, podjetje Javna razsvetljava pa se na pot odpravlja v iskanju potencialnih ruskih partnerjev za javna naročila v Sloveniji in na zahodnem Balkanu. Potencialne poslovne partnerje bo iskalo tudi podjetje eTrade, ki sicer že uspešno sodeluje s številnimi pekarnami in slaščičarnami v različnih delih Rusije.

V podjetju Frank proizvodnja strojev, kjer si želijo še bolj intenzivnega sodelovanja s tujino, se bodo v Vologdi prepričali, ali je Rusija pravi trg zanje. V Kompasu Xnet, družbi za računalniški in informacijski inženiring, pa si želijo sodelovati z regionalnimi in lokalnimi oblastmi v regiji. To si sicer obetajo tudi v Razvojni agenciji ROD Ajdovščina.

Kot so pojasnili v Spirit Slovenija, ima regija Vologda dober milijon prebivalcev in se lahko pohvali z ugodno strateško lego in razvito infrastrukturo. Najpomembnejši mesti v tem delu Rusije sta administrativno središče Vologda in gospodarsko središče Čerepovec, oba z okoli 300.000 prebivalci. Po zemljepisni dolžini je regija na sredini med Moskvo in Sankt Peterburgom.

Območje se po navedbah javne agencije že stoletja nahaja tudi na trgovski poti med osrednjo Rusijo in severnim mestom Arhangelsk ob Belem morju. Skozi pokrajino potekajo zvezne ceste in železnice ter rečna povezava med Volgo in Baltskim morjem. V prihodnosti bi se pomen regije lahko še povečal, če bi se uresničil projekt Nove Svilne poti, ki predvideva učinkovite prometne povezave med Evropo in Kitajsko preko Rusije.

Industrijska proizvodnja je v regiji nadpovprečno razvita, pohvali se lahko tudi z nizko stopnjo registrirane brezposelnosti, ki znaša le 1,6 odstotka. Med najbolj razvite gospodarske panoge sodijo strojegradnja, metalurgija, kemična industrija, kmetijstvo in prehrambna industrija, lesna oziroma lesnopredelovalna industrija, pa tudi informacijske tehnologije, turizem in biotehnologija.