Podjetja Slovenija 7.9.2017 14:23

Nepremičninski razvojni forum letos v znamenju prebujenega trga

Ljubljana, 7. septembra - Na današnjem Nepremičninskem razvojnem forumu, ki se ga udeležuje več kot 120 domačih in tujih strokovnjakov s področja nepremičnin in investicij, so ocenili, da se je nepremičninski trg že v celoti prebudil, zato je investicij veliko. Ostaja pa nekaj izzivov, med katerimi so izpostavili vprašanje vrednotenja nepremičnin.

Ljubljana. Stanovanje, bivanje, dnevna soba. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stanovanje, bivanje, dnevna soba.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Udeležence so uvodoma nagovorili vodja foruma Saša Mrak, izvršni direktor družbe BTC Miha Zupanc in direktorica direktorata za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo Darja Kocjan. Strinjali so se, da so razmere na nepremičninskem trgu spet ugodne, zaradi česar je v nekaterih primerih že težje zapolnjevati vrzel med povpraševanjem in ponudbo. Kocjanova je ob tem izpostavila pomen logistične infrastrukture za razvoj nepremičninskega trga.

Z oceno stanja se je strinjal tudi generalni direktor dunajske družbe Centrice Real Estate Michael Meidlinger, ki je ocenil, da je priložnosti za vlagatelje v Sloveniji in jugovzhodni Evropi veliko. Še dodatno jih spodbujajo dobri gospodarski obeti, vendar pa je za uspeh po njegovih besedah pomembna lokalna prisotnost.

"Pomembnih projektov ne moreš voditi le z Dunaja," je dejal in se zavzel za čim boljše povezovanje poznavanja lokalnega okolja in mednarodnih izkušenj.

Trenutne cene na slovenskem trgu so po njegovih ocenah sicer prenizke. Kot je dejal, ni razloga, da bi bile nepremičnine v Sloveniji cenejše kot na Madžarskem. Prostora za izboljšave je po njegovih besedah tako še veliko.

Na globalni ravni je po besedah vodje sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije pri javni agenciji Spirit Slovenija Mateja Skočirja letos in prihodnje leto pričakovati rast tujih neposrednih investicij, vendar je stanje še vedno pod rekordnim letom 2007. V Sloveniji podjetja z mešanim in tujim kapitalom predstavljajo slabih 40 odstotkov celotnega slovenskega izvoza.

Skočir je ob tem izpostavil velike čezmejne združitve in prevzeme, ki dosegajo "res enormne vrednosti". Opozoril je tudi, da prihaja do delnega obrata trenda, ko danes države v razvoju v nekaterih primerih vlagajo v razvite in ne obratno.

Slovenski nepremičninski trg je sicer podrobneje predstavila vodja oddelka nepremičnin pri KF Finance Maja Ostanek, ki je dejala, da se v osrednji Sloveniji nadaljuje trend rasti števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami. Rastejo tudi cene, kar pa bi se lahko umirilo, ko bo na trgu v prihodnjih letih hkrati na voljo veliko število stanovanj.

Zaloge neprodanih stanovanj iz preteklih let se po besedah Ostankove praznijo, v naslednjih dveh letih pa bo v Ljubljani na voljo približno 800 novih. Največja konkurenca je v srednjem cenovnem območju. Stanovanja v Ljubljani po ocenah KF Finance niso posebej precenjena, bi pa o tem lahko govorili pri novih projektih.

Na forumu so prvič predstavili prvo strukturirano analizo trga Ljubljana Research Forum, ki po besedah Ostankove odgovarja na ključna vprašanja mednarodnih investitorjev. Gre za strukturirani periodični pregled trga s pisarniškimi nepremičninami v Ljubljani, analiza pa je med drugim pokazala, da tako kot pri stanovanjskih tudi pri poslovnih nepremičninah najemanje ni priljubljeno.

V nadaljevanju se bodo udeleženci foruma med drugim osredotočili na priložnosti za alternativne investicije ter širši razvoj mest in regij. Na osrednji okrogli mizi bodo popoldne razpravljali o obetih za prihodnost in o tem, kaj morajo narediti za dobre rezultate.

Na okrogli mizi bodo sodelovali partner v družbi KF Finance Matjaž Filipič, direktor upravljanja nepremičnin v Družbi za upravljanje terjatev bank Andrej Lazar, načelnik oddelka za urejanje prostora na Mestni občini Ljubljana Miran Gajšek in vodja vladne projektne skupine za izvedbo priprave nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin na ministrstvu za finance Jože Novak.

Kot je za STA dejal Gajšek, je treba za dosego dobrih rezultatov vztrajati pri dolgoročni strateški viziji, ki mora biti zastavljena premišljeno in v sodelovanju z vsemi deležniki. Ob tem se je zavzel za bolj konstruktiven odnos države, ki mora po njegovih besedah voditi aktivno razvojno politiko na ravni prostora in zemljišč.

Filipič pa je glede obetov za prihodnost izpostavil spremembe glede ključnih deležnikov na trgu. "V Sloveniji so se v zadnjem letu ali dveh stvari zelo obrnile. Na trg so prišli lokalni pokojninski skladi in zavarovalnice, ki jih prej ni bilo. S tem so dali trgu likvidnost, ki so jo denimo pogrešali tuji vlagatelji," je pojasnil.

Dodal je, da do pomembnih sprememb prihaja tudi zaradi intenzivnega turističnega razvoja Ljubljane. "Nekatere lokacije, ki so bile še pred petimi leti povsem nezanimive, so danes z nepremičninskega vidika zelo pomembne. Dejavnosti, ki tam še vedno potekajo, pa morda ne sodijo več tja," je povedal in ob tem kot primer navedel poslovne prostore Pošte Slovenije v središču Ljubljane, kamor bi po njegovem mnenju bolj sodil hotel.

Udeleženci foruma se bodo posvetili tudi vrednotenju nepremičnin, ki je po Gajškovih besedah dobrodošlo, a se mora nadaljevati tudi s konkretnim davkom. "Veseli smo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, a dokler ne bo nepremičninskega davka, torej dokler ne bodo urejene evidence glede zemljišč in dokler ne bodo tudi različne stopnje davka, bo naša država manj uspešna, kot bi lahko bila," je dejal.