1.9.2017 15:20

Več kot 250.000 šolarjev zakorakalo v novo šolsko leto

pripravila Sonja Poznič Cvetko

Ljubljana, 1. septembra - Za več kot 250.000 šolarjev se je danes začelo novo šolsko leto, za njihovo varnost v prometu so poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Nekatere od njih sta na ljubljanskih šolah obiskala tudi premier Miro Cerar in šolska ministrica Maja Makovec Brenčič in jim zaželela veliko znanja in veselja.

Ljubljana. Dogodek ob sprejemu prvošolcev, ki ga je v sodelovanju z OŠ Koseze priredila Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Prvi šolski dan, prvošolci, šolarji, rumena rutica. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Dogodek ob sprejemu prvošolcev, ki ga je v sodelovanju z OŠ Koseze priredila Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).
Prvi šolski dan, prvošolci, šolarji, rumena rutica.
Foto: Bor Slana/STA

Šolsko leto se je danes začelo za nekaj manj kot 180.000 učencev, med njimi jih je 21.850 prvič prestopilo šolski prag. Prav tako so se počitnice danes končale za okoli 74.000 dijakov. Na današnji prvi šolski dan so se predvsem srečali z razredniki in se seznanili s potrebnimi navodili.

Dijake na ljubljanski Srednji zdravstveni šoli sta zjutraj obiskala premier Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Premier je pred napolnjeno športno dvorano dejal, da se dijaki na tej šoli izobražujejo za zelo plemenite poklice, in jim položil na srce, naj se čim več naučijo in naj bodo prijatelji.

V današnji poslanici je Cerar sicer osnovnošolcem in srednješolcem zapisal, da bodo lahko v šoli stkali pomembna, trajna prijateljstva, ki jih bodo spremljala skozi vse življenje. Šolske naloge po njegovih besedah ne bodo pretežke, če si bodo zapomnili, da se v življenju da rešiti vse, če sodelujemo. Verjame, da se bodo nekoč, ko bodo starejši, z veseljem spominjali tega dne in vseh ostalih, ki jih bodo preživeli v šoli, tako kot se jih z veseljem spominja sam.

Makovec Brenčičeva je dijake srednje zdravstvene šole pozvala, naj si ustvarijo šolo takšno, kot jo želijo imeti, hkrati pa naj gledajo tudi naprej na svojo karierno pot. Ob koncu krajšega kulturnega programa je ministrica spomnila tudi na slogan Zdrav duh v zdravem telesu in skupaj s predsednikom vlade dijakom podarila žoge za različne športe.

Premier in ministrica sta obiskala tudi ljubljansko OŠ Majde Vrhovnik, kjer je Cerar prvošolcem dejal, da je med njimi veliko talentov. "Mladi, vi ste naša prihodnost," jim je dejal, kot je razvidno iz njegovega Twitter profila. Ministrica pa jim je zaželela radovednosti, željo po znanju in sklepanje prijateljstev.

Makovec Brenčičeva se je skupaj z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem in ljubljanskim podžupanom Alešem Čerinom udeležila tudi sprejema prvošolcev na OŠ Koseze, ki ga je pripravila agencija za varnost prometa, na katerem so podpisali sporazum za večjo prometno varnost otrok in mladostnikov. Letošnja rdeča nit šolskega sistema je namreč varno in spodbudno šolsko okolje, je pojasnila ministrica.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov pa je ob tem dejal, da je sicer lepo in prav, da ob prvem šolskem dnevu vsi veliko govorijo o varnosti otrok, vendar je še bolj pomembno, da to delo in ukrepe nadaljujejo skozi vse leto. Kot je pojasnil, so ravno zato podpisali sporazum in se zavezali, da bodo vključili več prometne vzgoje in prometnih vsebin v osnovne in srednje šole.

Voznike je k strpnosti in previdnosti, še posebej v okolici šol, pozvala tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je v spremstvu državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Andreja Špenge, mariborskega podžupana Saše Pelka in direktorja mariborske policijske uprave Danijela Lorbeka prvošolce pospremila na OŠ Kamnica v Mariboru.

"Danes je zelo poseben dan, tudi z vidika našega dela. Na ceste se vrača otroški vrvež, zato je nujna previdnost vseh udeležencev v prometu," je dejala Györkös Žnidarjeva in naročila tudi staršem, naj otroke dobro poučijo o morebitnih nevarnostih. Otroci lahko sicer hodijo sami v šolo šele od drugega razreda, medtem ko morajo imeti v prvem obvezno spremstvo.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) so ob začetku novega šolskega leta poostrili varnostne ukrepe, pri tem pa posebno pozornost namenili tistim, ki se prvič podajajo v šolo z vlakom. Začeli so preventivni akciji Varna pot v šolo z vlakom ter Akcijo proti nepravilnem prečkanju proge, ki bosta po vsej Sloveniji potekali do prihodnjega petka. Zaposleni SŽ so med preventivno akcijo v enem dopoldnevu našteli več kot 150 oseb, ki so progo nevarno prečkale zunaj urejenih prehodov, so sporočili s SŽ.

Zaradi objektivnih okoliščin bodo nekatere šole svoja vrata odprle v ponedeljek. Tako bo med drugim na OŠ Bogojina, OŠ Loka in Srednji šoli Črnomelj ter na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah.

Še posebej slovesen pa je začetek novega šolskega leta na Polici pri Grosupljem, kjer so zgradili novo podružnično šolo. Popoldanske otvoritvene slovesnosti se bosta predvidoma udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik SDS Janez Janša. Pahor je sicer v poslanici pred začetkom novega šolskega leta šolarjem svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj.

Tako v osnovnih kot srednjih šolah in vrtcih se v prihajajočem šolskem letu obeta nekaj novosti. V osnovnih šolah je pristojno ministrstvo prvič zagotovilo brezplačna učna gradiva za vse učence 1. razredov, v vseh osnovnih šolah bodo v novem šolskem letu začeli izvajati pouk prvega tujega jezika tudi v 3. razredu.

Na področju srednjih šol je največja sprememba poizkusna uvedba vajeništva. Za zdaj je načrtovana vključitev vajeništva v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja.

V novem šolskem letu bo sicer 189 šolskih dni, vse osnovne šole pa bodo imele delovno soboto 7. aprila. Prve enotedenske krompirjeve počitnice se bodo začele 30. oktobra.

Lep začetek šolskega leta so vsem šolarjem zaželeli tudi v Mladinskem svetu Slovenije. Predsednik mladinskega sveta Tin Kampl je ob tem poudaril, da šola da ogromno stvari, ni pa edina. Tako je mlade pozval, naj bodo aktivni ter znanja in prijateljstva, pridobljena v šoli, zunaj nje odlično nadgradijo. V mladinskem svetu so opozorili tudi na medvrstniško nasilje in druge težave.