Podjetja 21.8.2017 15:04

TKK Srpenica gradi nov logistični center

Bovec, 21. avgusta - Družba TKK Srpenica, ki izpolnjuje svoje srednjeročne cilje, se je odločila za največjo naložbo v zadnjih desetih letih. Ob proizvodnih prostorih v Srpenici gradijo nov logistični center, za katerega so morali odkupiti dodatna zemljišča, zgrajen naj bi bil do konca letošnjega leta. Naložba je vredna med 6,5 in sedem milijonov evrov.

Nov logistični center se bo raztezal na 7000 kvadratnih metrih površine in bo imel približno 10.000 paletnih mest. Naložbo bodo financirali z lastnimi sredstvi, z akumulacijo, ki so jo ustvarili v preteklih letih.

"To nam bo omogočalo nadaljnjo rast, saj bomo lahko prostore, kjer imamo sedaj skladišča, kasneje namenili proizvodnji. Načrti za širitev proizvodnje se že pripravljajo," je za STA povedal direktor družbe Uroš Lozar.

Kljub težavam v gradbeni panogi beleži proizvajalec poliuretanske pene, silikonskih mas, dodatkov za beton in premazov povečanje prihodkov in naročil.

"Lani smo v primerjavi z letom 2015 zabeležili skoraj petodstotno rast. Konsolidirani prihodki so znašali 54 milijonov evrov, dobiček pa nam je pod črto zrasel za 30 odstotkov glede na leto 2015. Za nas je letošnje leto izjemno tako v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. V letošnjem letu načrtujemo, da bomo prihodke iz leta 2016 krepko presegli, vendar si končnega rezultata zaradi nenehnega povečevanja cen surovin ter večanja prodaje končnih izdelkov ne upamo napovedati," je še povedal Lozar.

Do leta 2021 bi radi letne prihodke podvojili, torej dosegli 90 do 100 milijonov evrov prihodkov. Za dosego teh ciljev nameravajo poleg že realiziranih in napovedanih vlaganj zaposliti tudi nove delavce delavcev. Po direktorjevih besedah je v TKK Srpenica trenutno 210 zaposlenih, v prihodnjih štirih letih bi jih radi zaposlili še 80.

Vendar imajo ob tem precej težav, saj bi radi zaposlovali prav na vseh področjih, od proizvodnje do marketinga in prodaje. V Posočju delavcev zaradi nekaj večjih podjetij z več sto zaposlenimi ne dobijo, zato jih poskušajo pridobiti na različne načine, tudi z razpisovanjem štipendij. "Trenutno imamo odprta vsaj štiri delovna mesta, ki jih ne uspemo zapolniti," je potarnal Lozar.

Pred letom dni je TKK Srpenica odprla peto hčerinsko družbo v Zagrebu, poleg Hrvaške pa so s podjetji prisotni še v BiH, Srbiji, Bolgariji in Rusiji.

Prav investicija v nov logističen center je botrovala tudi nedavnemu razburjenju v okolici podjetja v Srpenici. Nekateri so namreč opazili penečo izpuščeno odpadno vodo, ki se je po bližnjem potoku izlila v reko Sočo. V podjetju so povedali, da je bila onesnažena voda posledica gradbenih del.

"Umazana in spenjena voda je izključno posledica umazanije in prahu, ki sta nastajala ob rezanju in spiranju asfalta. Prav tako na območju gradbišča nastaja veliko prahu, ki ga vsakokratno deževje izpere. V 32. tednu je bilo na našem območju kar precej padavin, ki so izpirale prah s površin našega podjetja, pa tudi z vseh ostalih površin," je pojasnil direktor.

Obenem je zatrdil, da v TKK Srpenica zaradi svoje lege ob robu Triglavskega narodnega parka in reke Soče ter dejavnosti skrbijo za okolje in bi do kakšne okoljske katastrofe težko prišlo. Dogajanje skrbi tudi vodstvo bovške občine, zato je župan Valter Mlekuž tudi ob zadnjem dogajanju preverjal, kaj je pripeljalo do onesnaženja vode.