Podjetja #družba 13.8.2017 11:04

Omrežje za internet stvari Lorawan tudi v Sloveniji

Ljubljana, 13. avgusta - Podjetje Solvera Lynx v Sloveniji postavlja prvo omrežje Lorawan za izkoriščanje potenciala aplikacij interneta stvari. Gre za povezovanje različnih vrst naprav, ki nato ob nizkih stroških komunicirajo z različnimi programskimi aplikacijami. Omrežje že pokriva večja slovenska mesta, kmalu pa naj bi bilo prisotno po celotni državi.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Omrežje trenutno pokriva večja urbana in industrijska območja, vključno s celotno Ljubljano. Prestolnico uporabljajo kot veliko preizkusno območje, kjer za izvedbo meritev rabe energije, vode in temperatur uporabljajo naprave lastnega razvoja, so sporočili iz družbe.

Naprave so brezžične z baterijskim napajanjem ter imajo dolg doseg in zelo nizko porabo energije, kar po navedbah družbe predstavlja prevladujočo tehnologijo za izgradnjo interneta stvari po svetu. Omrežje zagotavlja popolno pokritost mesta ter v kombinaciji z energijsko učinkovitimi komunikacijskimi napravami dolgega dosega platformo za razvoj pametnih mest in pametnih tovarn.

Kot so pojasnili za STA, je tehnologija Lorawan nova rešitev za komunikacijo na dolge razdalje z nizko porabo energije in nizkimi stroški. Omogoča prenos podatkov s preprostih naprav, senzorjev in aktuatorjev v skladu z mednarodnim odprtim standardom Lorawan.

Komercialni primeri uporabe sistemov podjetja Solvera Lynx temeljijo na inovativnih brezžičnih napravah dolgega dosega, ki prenašajo podatke do sistemov za upravljanje z energijo, delujočih na napredni programski platformi GemaLogic, kjer se nato vsi podatki zbirajo, analizirajo in obdelujejo.

Omrežje trenutno med drugim pokriva Ljubljano, Maribor, Celje, Novo mesto, Koper, Jesenice, Ravne, Anhovo in Litijo, kmalu pa bo prisotno po celotni državi. Primerno je za širok spekter poslovnih uporab, kot so energetika in komunalne storitve, telekomunikacije, nafta in plin, tovarne, stavbe in objekti, industrija, kmetijstvo, pametno mesto ter transport in logistika.

Med slovenskimi podjetji, s katerimi že sodelujejo, so pri Solvera Lynx med drugim navedli BTC, Acroni, IBP, Eles in Salonit Anhovo.