Podjetja 2.8.2017 14:30

V ekipi Kefirko predani področju fermentirane hrane

Ljubljana, 2. avgusta - Slovensko podjetje Borgla, ki izdeluje posode Kefirko, je predano zdravemu načinu življenja in fermentirani hrani, kot je kefir. Njihov prvi izdelek - posoda za domačo pripravo kefirja - se danes uspešno prodaja na globalnem trgu. Letos poleti pa so predstavili nov produkt za pripravo sira, ki je na platformi Kickstarter navdušil številne podpornike.

Ljubljana. Ustanovitelja podjetja Borgla Marko Borko in Andrej Glažar. Foto: Kefirko

Ljubljana.
Ustanovitelja podjetja Borgla Marko Borko in Andrej Glažar.
Foto: Kefirko

Ljubljana. Kefirko posoda za domačo pripravo sira. Foto: Kefirko

Ljubljana.
Kefirko posoda za domačo pripravo sira.
Foto: Kefirko

Ljubljana. Kefirko posoda za domačo pripravo sira. Foto: Kefirko

Ljubljana.
Kefirko posoda za domačo pripravo sira.
Foto: Kefirko

Prvo kampanjo na platformi za množično financiranje Kickstarter so v ekipi lansirali že leta 2014, ko so za zagon proizvodnje posod Kefirko, ki omogočajo enostavnejšo pripravo domačega kefirja, zbrali več kot 52.000 dolarjev oziroma približno 45.000 evrov. Letos so v ekipi predstavili nov produkt - posodo za pripravo sira - ter s tem, pravijo, "naredili naslednji korak k širjenju zavesti o koristnosti fermentirane hrane."

V kampanji, ki se je zaključila julija letos, so za svoj drugi produkt zbrali 156.000 dolarjev oziroma približno 133.000 evrov ter s tem za skoraj desetkrat presegli cilj. Za uspeh druge kampanje je bila po mnenju ekipe ključna skupnost ljudi, ki so jo gradili s prodajo prvega produkta.

"S tem, ko smo produkt prodajali globalno, smo širili tudi zavedanje o koristnosti priprave kefirja in fermentirane hrane. To je trenutno precej aktualna tematika na področju prehrane. Tako smo okoli našega produkta gradili skupnost ljudi, ki jih to zanima."

Kot so za STA povedali v ekipi, se je v letu 2016 prodaja Kefirka glede na prvo leto poslovanja povečala, prodali so več kot 10.000 Kefirkov po celem svetu. V letošnjem letu pričakujejo povečanje prodaje, tudi na račun večje prepoznavnosti, ki jim jo je prinesla kampanja na Kickstarterju.

Njihov največji trg je Avstralija, kjer imajo zelo dobro vzpostavljeno distribucijsko mrežo, hkrati pa je tam tudi zelo razvita skupnost ljubiteljev fermentirane hrane, so pojasnili v ekipi.

Posoda za domačo pripravo sira

Kefirko posoda za pripravo sira je namenjena pripravi več vrst sirov, prvotno pa so jo razvili za pripravo kefirjevega sira. Kompatibilna je tudi s prvo posodo Kefirko, ki se uporablja za pripravo kefirja.

Uporabnik v košarico posode nalije pripravljen kefir, ki ima ravno pravšnjo gostoto, da se bo počasi začel ločevati od sirotke, ki bo kapljala v stekleni kozarec. Za gostejši kremni sir je potrebno posodo pustiti v hladilniku čez noč, za poltrdi sir pa vsaj en dan.

Prednaročila za posodo so še vedno na voljo, in sicer v kampanji na platformi Indiegogo.

Kefir za zdravje in dobro počutje

Uporabniki izdelkov Kefirko so ljudje, ki jim veliko pomeni domača priprava hrane. Pomembna vrednota njihove skupnosti je namreč tudi zdrav način življenja in predvsem naklonjenost fermentirani hrani, kot je kefir, so zapisali v ekipi.

Prednosti kefirja na zdravje in dobro počutje so po besedah ekipe Kefirko mnoge. Kefirna zrna, iz katerih pripravimo kefir, namreč vsebujejo proteine, polisaharide in mešanico več vrst mikroorganizmov, kot so kvasovke in bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino in ugodno vplivajo na človeški organizem. Kefir pomaga krepiti imunski sistem, izboljšuje prebavo, uravnava holesterol in ima številne druge blagodejne učinke.

Podjetje Borgla

Podjetje Borgla sta leta 2015 ustanovila inženirski oblikovalec Marko Borko in grafični oblikovalec Andrej Glažar. Ekipi se je v 2016 pridružila še Urška Benčina. Predani so področju fermentirane hrane, predvsem domače priprave zdrave hrane. S to vizijo se osredotočajo na razvoj novih produktov in trženje obstoječih.

Ekipa je trenutno osredotočena na izpolnitev naročil podpornikov na platformah Kickstarter in Indiegogo. Poleg novega produkta so v sklopu kampanje na Kickstarterju pripravili tudi tri dodatke k obstoječim produktom, in sicer vzmet za trši sir, nov pokrov za steklenico in veliko steklenico (1,5 l), ki bodo vsi na voljo z začetkom 2018. V prihodnje nameravajo razviti še kakšen nov produkt.