#družba 27.7.2017 17:56

Slovenski dijaki do medalj na fizikalni in matematični olimpijadi

Ljubljana, 27. julija - Slovenski gimnazijci so na 48. mednarodni fizikalni olimpijadi (IPhO) v Indoneziji osvojili zlato, srebrno in bronasto medaljo ter pohvalo. Na mednarodni matematični olimpijadi v Braziliji pa sta dva dijaka osvojila bronasti medalji, ostali člani ekipe pa pohvale, so sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA).

Indonezija, Jogkjaarta. Slovenska ekipa na mednarodni fizikalni olimpijadi v Jogjakarti v Indoneziji. Foto: DMFA

Indonezija, Jogkjaarta.
Slovenska ekipa na mednarodni fizikalni olimpijadi v Jogjakarti v Indoneziji.
Foto: DMFA

Singapur. Slovenska ekipa na mednarodni fizikalni olimpijadi v Jogjakarti v Indoneziji. Ekipa med obiskom Singapura. Foto: DMFA

Singapur.
Slovenska ekipa na mednarodni fizikalni olimpijadi v Jogjakarti v Indoneziji.
Ekipa med obiskom Singapura.
Foto: DMFA

Na fizikalni olimpijadi, ki je med 16. in 24. julijem potekala v Jogjakarti na indonezijskem otoku Java, je sodelovalo skoraj 400 dijakov iz približno 90 držav.

Zlato medaljo je osvojil dijak Gimnazije Bežigrad v Ljubljani Aleksej Jurca, srebrno si je prislužil Luka Govedič iz II. gimnazije Maribor, gimnazijec ljubljanske Gimnazije Bežigrad Marko Čmrlec je prejel bronasto medaljo, Urban Duh iz II. gimnazije Maribor pa je domov odšel s pohvalo.

Vozovnice za Indonezijo so si slovenski udeleženci olimpijade v Indoneziji prislužili kot najuspešnejši dijaki na tekmovanju iz znanja fizike. To je v minulem šolskem letu v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije potekalo že 55. leto zapored.

Vsi udeleženci, razen Jurce, ki bo v jeseni postal študent fizike na Univerzi v Novi Gorici, se bodo lahko potegovali tudi za vozovnice na 49. mednarodno fizikalno olimpijado, ki bo prihodnje leto v Lizboni.

V Riu de Janeiru pa je od 12. do 23. julija potekala 58. izvedba mednarodne matematične olimpijade. Najbolj sta se izkazala Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, ki sta osvojila bronasti medalji, ostali člani ekipe pa so osvojili pohvale.

Slovensko ekipo so sestavljali še Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz Šolskega centra Ravne na Koroškem ter Nejc Zajc iz Šolskega centra Velenje.

Rezultat je Slovenijo uvrstil v prvo polovico med 111 državami, na prvih mestih pa so se zvrstile Južna Koreja, Kitajska, Vietnam, Združene države Amerike in Iran, so še zapisali na spletni strani DMFA.