Podjetja 26.7.2017 15:09

Obisk državnega sekretarja Podgorška na Kitajskem v znamenju gozdarstva

Peking, 26. julija - Državni sekretar za gozdarstvo na kmetijskem ministrstvu Marjan Podgoršek je danes začel dvodnevni delovni obisk na Kitajskem. Prvi dan obiska se je s tamkajšnjimi sogovorniki pogovarjal o sodelovanju na področju gozdarstva.

Slovenj Gradec. Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Podgoršek. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Podgoršek.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Podgoršek se je najprej srečal z namestnikom glavnega administratorja kitajske državne uprave za gozdove Peng Youdingom. V pogovorih sta poudarila, da imata državi v gozdarstvu odlične odnose, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Gre za konstruktivno sodelovanje tako na dvostranski kot multileteralni ravni, spomnimo samo na odmevno ASEM delavnico o trajnostnem upravljanju z gozdovi iz leta 2015 ter pomembno usmerjevalno vlogo, ki jo ima Slovenija znotraj usmerjevalnega mehanizma 16+1 na področju gozdarstva," so poudarili.

Sogovornika sta si bila enotna, da tovrstno usklajevanje daje možnost skupnega znanstveno raziskovalnega sodelovanja in s tem razvoja inovacij za boljše sodelovanje v praksi, sposobnost integracij v učinkovitem obsegu znotraj namenskih delovnih skupin ter omogoča sodelovanje s področja strokovnega znanja za nemoten prenos tehnologij in znanja iz Srednje in Vzhodne Evrope na Kitajsko ter obratno.

Govorila sta tudi o oktobrski mednarodni konferenci Kitajske in držav o sodelovanju na področju raziskav in izobraževanja v gozdarstvu. Ta je namenjena raziskovalcem sodelujočih držav znotraj 16+1, ki bodo razpravljali o novih izzivih v gozdarstvu, zaščiti in ohranjanju gozdov pri prilagajanju na podnebne spremembe, spremljanju in ocenjevanju, slogi gozdov v biogospodarstvo ter izobraževanju. Slovenija se bo intenzivno vključila v vsebinske in operativne priprave na konferenco.

V okviru Podgorškovega obiska na Kitajskem se je prvič sestala tudi stalna delovna skupina za gozdarstvo med Slovenijo in Kitajsko. Predvsem je delovna skupina razpravljala o gozdarskih politikah, predelavi lesa in trženju ter trgovini z lesom in lesnimi proizvodi, o znanstveni, tehnološki in pedagoški dejavnost na področju gozdarstva, dotaknila pa se je tudi sodelovanja v gozdarstvu znotraj usklajevalnega mehanizma 16+1.

Podgoršek je z delegacijo, v kateri sta tudi direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in direktor Gozdarskega inštituta Slovenije Primož Simončič, obiskal še Nacionalni gozdni park Peking Badaling. Ta se razprostira na 4,4 hektarja, od tega 96 odstotkov pokriva gozd z najvišjim vrhom 1238 metrov, nudi pa zatočišče 539 vrstam rastlin in 158 vrstam živali.