Podjetja 20.7.2017 13:21

Slovenski trg video iger odslej pod srbskim okriljem

Ljubljana, 20. julija - Srbski distributer video iger Iris-Mega je pred kratkim prevzel dva slovenska distributerja video iger. Najprej je prevzel mariborsko družbo Videotop Skupina, nato pa še področje video iger ljubljanskega podjetja Colby. S tem bo srbsko podjetje postalo vodilni ponudnik na slovenskem trgu računalniških video iger.

Ljubljana. Ljubljansko podjetje Colby. Foto: www.colby.si

Ljubljana.
Ljubljansko podjetje Colby.
Foto: www.colby.si

"Slovenski trg sta več kot 20 let obvladovala dva distributerja. Pred enim mesecem smo naš cilj okrepiti svoj položaj v jadranski regiji izkazali z nakupom družbe Videotop. Nakup Colbyja pa dodatno kaže, da smo trdno odločeni uresničiti ta naš cilj," je v nedavnem sporočilu za javnost poudaril glavni izvršni direktor skupine ComputerLand Group Miodrag Stakić, pod okrilje katere sodi tudi Iris-Mega.

Direktor slovenske enote podjetja Iris-Mega Adam Harris dodaja, da bodo po teh prevzemih oživili slovenski trg video iger. Kolikšna je vrednost prevzemov, v podjetjih sicer ne razkrivajo.

Podjetje Colby je distributer iger za računalnike in igralne konzole v Sloveniji. S tem področjem se je ukvarjalo vse od ustanovitve leta 1994 naprej, pod njihovim okriljem deluje tudi spletna trgovina z video igrami Igabiba.si.

So distributer za nekatere vodilne svetovne založnike video iger, kot so Activision, Electronic Arts, Ubisoft in Square Enix, distribuirajo pa tudi igre številnih manjših založnikov.

V zadnjih letih pa se je podjetje začelo usmerjati v uvoz in distribucijo otroških oblačil in SUP-opreme, tako da so se zdaj odločili svojo dejavnost video iger prodati srbskemu podjetju.

V skladu z dogovorom bo Iris-Mega prevzel dejavnost video iger in ekipo sodelavcev v tej dejavnosti, v ta namen bodo to dejavnost tudi izdvojili v ločeno podjetje. Na trgu video iger bodo sicer še vedno uporabljali uveljavljeno blagovno znamko Colby, je za STA pojasnil direktor podjetja Colby Žan Strnad.

"Trdno sem prepričan, da bo imela konsolidacija slovenskega trga s prevzemi s strani podjetja Iris-Mega globoke učinke v prihodnjih letih. Trg si zdaj lahko obeta rast in podporo, ki si ju zasluži," meni Strnad.

Podjetje Iris-Mega, ki ima sedež v Beogradu, bo s tem okrepilo svoj vodilni položaj v jadranski regiji, pri čemer je posebej osredotočeno na Srbijo, Slovenijo in Hrvaško.

Na področju distribucije video iger, informacijskih tehnologij, mobilnih in pametnih gospodinjskih naprav deluje že 23 let, distribuira pa izdelke družb, kot so med drugim CD Projekt Red, Disney, EA, Konami in Sega.

Pred časom je Iris-Mega prevzel tudi mariborskega distributerja video iger Videotop Skupina. Ta je distribuiral izdelke založnikov, kot so Koch Media, Konami Digital Entertainment in Sega, na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine.

"Sinergija med obema družbama je tisto, kar je najbolj zanimivo. Družbi Iris-Mega in Videotop Skupina se dopolnjujeta in veselimo se vznemirljivega novega poglavja v zgodovini teh dveh distribucijskih veteranov," je v junijskem sporočilu za javnost pojasnil direktor družbe Videotop Skupina Nebojša Janković.