Podjetja Turizem 7.7.2017 9:31

Zdravilišča v prvi polovici leta zabeležila več tujih gostov

Celje, 7. julija - Slovenska zdravilišča so v prvi polovici leta zabeležila devet odstotkov več tujih gostov kot v enakem obdobju lani, za šest odstotkov pa je bilo več tudi njihovih prenočitev. Največ tujih gostov je bilo iz Avstrije in Italije. Ti skupaj ustvarijo že več kot 52 odstotkov vseh prihodov, so sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Čatež ob Savi. Terme Čatež. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Čatež ob Savi.
Terme Čatež.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V prvem polletju je spet poraslo število ruskih gostov, ki so skupaj ustvarili 71.370 prenočitev. Njihovi najljubši destinaciji sta Rogaška Slatina in Portorož. Za 19 odstotkov je porasel tudi obisk hrvaških gostov, njihove prenočitve pa so šle navzgor za 16 odstotkov.

"Ključni izziv za slovenska naravna zdravilišča ostaja uspešno poslovanje, pri katerem si z rastjo kakovosti in ponovnim ciklom prepotrebnih vlaganj prizadevamo za še prijetnejše okolje za naše goste," so zapisali v zdraviliškem združenju.

Vendar pa so ob dobrih rezultatih še enkrat potožili glede vztrajanja države pri nevzdržnih obremenitvah za koncesnine, ki pri nekaterih članih skupnosti presegajo tri odstotke skupnih prihodkov in "za večino term pomenijo bistveno zmanjšane možnosti za razvoj, ustreznejše nagrajevanje zaposlenih ter prekomerne in nesorazmerne obremenitve". "In tukaj zaenkrat država nima nobenega posluha, da bi zadeve prilagodila in uredila, kljub danim drugačnim zagotovilom," so zapisali v skupnosti.

Terme Čatež so junija zabeležile 80.425 prenočitev, kar je skoraj 14-odstotna rast glede na enako obdobje lani. Izjemno rast števila prenočitev so zabeležili na vseh tujih trgih, predvsem na ruskem, nemškem, avstrijskem in poljskem trgu. Glede na trenutne rezervacije bodo tudi to poletje v Termah Čatež največ tujih gostov zabeležili iz Italije in Nizozemske.

V Termah Krka se je število prenočitev v prvi polovici leta povečalo za šest odstotkov. Med tujimi gosti je bilo največ gostov iz Rusije, Nizozemske in Nemčije, opazna je tudi rast gostov iz Srbije.

"Glede na trenutne podatke ocenjujemo, da bo zasedenost kapacitet v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, v obmorskem Strunjanu in na Otočcu to poletje višja kot v primerjalnem lanskem obdobju. V Talasu Strunjan pričakujemo polno zasedenost kapacitet, višja bo tudi v dolenjskih enotah," ocenjujejo v Termah Krka.

Tudi Thermana Laško je v prvi polovici leta povečala prenočitve domačih, avstrijskih in hrvaških gostov. Občutno se je povečal obisk italijanskih in srbskih gostov.

Terme Portorož so v prvih šestih mesecih zabeležile 160.000 prenočitev v vseh šestih hotelih LifeClass Portorož. Imeli so kar 56 odstotkov več ruskih in 53 odstotkov več slovenskih prenočitev glede na enako obdobje lani.

Na ravni celotne skupine Sava Hotels & Resorts se je v prvi polovici leta glede na lansko primerjalno obdobje povečal delež tujih gostov, ki je bil v povprečju 59-odstoten. Po njihovih navedbah je trenutno stanje rezervacij za julij in avgust boljše kot julija in avgusta lani.

Tudi v Termah Olimia so zadovoljni z obiskom v prvi polovici leta. Največ gostov so imeli iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije in Nemčije.

Terme Zreče pa so v prvih šestih mesecih gostili največ gostov iz Slovenije, sledijo pa jim gosti iz Madžarske, držav nekdanje Jugoslavije, Nemčije, Rusije, Avstrije in Italije.