#družba 2.7.2017 8:57

We are Alps Tour 2017: Nuja narekuje razvoj

Savines-le-Lac, 2. julija - Reka Durance je zaradi neenakomernega toka stoletja predstavljala nevarnost za prebivalstvo francoskih Alp. Po njeni zajezitvi leta 1961 je nastalo zajezitveno jezero Serre-Poncon, ki je danes po prostornini (1,27 kubičnega kilometra) največje, po površini (28,2 kvadratnih kilometrov) pa drugo največje umetno jezero v Evropi.

Ne le, da jezero danes nudi dva milijona kubičnih metrov vode, s katerima zadovoljujejo potrebe po namakanju polj in pitni vodi, pač pa s tamkajšnjo hidroelektrarno moči 380 megavatov ljudi oskrbujejo tudi z električno energijo, pojasnjuje direktor tamkajšnje hidroelektrarne Sebastien Vialaret.

Francija, Serre-Poncon.
Jezero Serre-Poncon je danes turistični magnet za vodne športe.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Istočasno se je na tu razvil močan turizem vodnih športov, ki je turistično revitaliziral celotno območje. Na umetnem jezeru, ki premore kar devet kopališč z modrimi zastavami, so tako na voljo jadranje, surfanje, supanje, vožnje s čolni in številne druge aktivnosti.

Francija, Serre-Poncon.
Lokacija v Alpah nudi edinstveno kombinacijo vodnih dejavnosti in možnosti izletov v hribe.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo minulo nedeljo, zaključilo pa se bo danes v Monaku, je voda.