#družba 30.6.2017 12:37

We are Alps Tour 2017: Preproste, a učinkovite rešitve

Merano, 30. junija - Razmerje južnotirolskega Merana do vode je od nekdaj večplastno. To pomembno prometno vozlišče in nekdanjo tirolsko glavno mesto je v preteklosti večkrat resno ogrozila deroča reka Passirio. Oblastniki so se kmalu zavedeli grožnje in obenem tudi možnosti, ki jih reka s tolikšnim pretokom nudi.

Tako so že v 15. stoletju izdali prvo dovoljenje za izgradnjo irigacijskih kanalov. Padavine na tem območju so namreč pretežno omejene na najvišje vrhove, medtem ko je sama dolina deležna le okoli 750 milimetrov padavin letno, kar je premalo za številne nasade, opisuje domačin Johannes Ortler.

Italija, Merano.
Irigacijski kanali se raztezajo več kilometrov po obronkih Merana.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Rešitev, ki je pripomogla tako k napajanju nasadov kot k zmanjšanju poplavne grožnje, je bila izgradnja več irigacijskih kanalov - posamezni so dolgi tudi po 10 kilometrov - in s tem razmaha pridelave sadja, zlasti jabolk.

Italija, Merano.
Nasadi jabolk nad Meranom.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.