#družba 28.6.2017 9:54

We are Alps Tour 2017: Iz vode v sneg

Schladming, 28. junija - Vodni viri predstavljajo pomemben vir za turistične delavce v Schladmingu, ki preko cele zime privablja trume obiskovalcev, kar pa s seboj prinaša potrebo po zagotavljanju zasneženih smučišč in s tem umetnega zasneževanja.

Vodna zajetja, ki so jih v ta namen postavili na območju smučišča Planai - to je mimogrede gostilo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju leta 2013, - omogoča hrambo večjih količin vode, ki bo potrebna med zimsko sezono.

Avstrija, Schladming.
Umetno vodno zajetje za potrebe proizvodnje umetnega snega na smučišču Planai se zliva z okolico in pogledom na gorski masiv Dachstein.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Letno tako uspejo prek skupno 40 kilometrov cevi na skupno 150 hektarjev smučarskih površin dostaviti okoli dva milijona kubičnih metrov umetnega snega, kolikor ga povprečno proizvedejo v eni sezoni. Skladno z avstrijsko zakonodajo in evropskimi direktivami se pri celotnem postopku proizvodnje umetnega snega uporablja zgolj voda, brez kakršnih koli kemikalij ali drugi snovi.

Avstrija, Schladming.
Naprave za črpanje in hlajenje vode, uporabljene za proizvodnjo umetnega snega.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.