#družba 27.6.2017 16:11

We are Alps Tour 2017: Voda kot grožnja

Schladming, 27. junija - Sobivanje človeka in narave v alpskem okolju ni vedno preprosto, sploh na območjih pogostih poplav in t.i. stoletnih voda.

Regulacija toka reke Enns je v preteklosti povzročila številne težave štajerskemu letovišču Schladming. Nazadnje je bilo leta 2002 pod vodo kar 10.000 hektarjev površin. Tudi sicer so v celotni Avstriji detektirali kar 390 območij z znatnim rizikom pred poplavami.

Avstrija, Schladming.
Eden od učinkov protipoplavnih ukrepov je tudi ustvarjanje kopalnih in rekreacijskih površin.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Rešitev, ki so se je poslužili v Schladmingu, je dokaj preprosta, reki so pustili več prostora, tako da so s "skoraj naravnimi posegi" razširili strugo Ennsa.

Povečana reka se lahko tako izlije v stranske mrtve rokave, učinki pa so večplastni: zmanjšala se je poplavna ogroženost; ribe in druge vodne živali so našle naravna zatočišča pred deročo vodo, s čimer so se obmolja renaturirala; nekdaj nedostopna rečna obala znova privablja tako domačine kot turiste, ki nabrežje uporabljajo za kopanje in rekreacijo.

Avstrija, Schladming.
Reka Enns pri Schladmingu pred protipoplavnimi posegi in po njih.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.