#družba 27.6.2017 10:05

We are Alps Tour 2017: Alpe kot pomemben vir pitne vode

Dunaj, 27. junija - Alpe so tudi pomemben vir pitne vode, kar v dobršni meri velja tudi za skoraj dvomilijonski Dunaj. Javno komunalno podjetje Wiener Wasser, ki skrbi za oskrbo avstrijske prestolnice s pitno vodo, se v pretežni meri oskrbuje z alpskimi izviri na energijsko nepotraten način.

Omrežje je speljano na način, da kar 96 odstotkov pitne vode mestu dostavijo zgolj s pomočjo težnosti, z višje ležečih krajev na nižje. Kljub zmanjšanju povprečne porabe vode na prebivalce se Dunaj povečuje, tako da je meščani v povprečju porabijo skoraj 400.000 kubičnih metrov vode.

Avstrija, Dunaj.
Javno komunalno podjetje Wiener Wasser upravlja s skupno 1,6 milijona kubičnih metrov zalog pitne vode.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Zaradi obsežni zalog, ki skupno znašajo kar 1,6 milijona kubičnih metrov pitne vode, so lahko prebivalci mirni, sicer pa se Dunaj redko sooča z vodnimi krizami. Zadnje redukcije vode segajo namreč v letu 1972.

Avstrija, Dunaj.
Na območju saniranega vodnega zajetja v dunajski četrti Favoriten so leta 2011 odprli vodno igrišče, v katerem sredi vročega poletja uživajo predvsem otroci.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto organizira We are Alps Tour, potovanje po Alpah, namenjeno predstavnikom medijev in drugih strokovnih organizacij, na katerem se osredotočajo na posebno temo. Tema letošnjega popotovanja, ki se je pričelo v nedeljo, trajalo pa bo teden dni, je voda.