Podjetja 22.6.2017 15:24

V RCERO Ljubljana lani pripeljanih 111 milijonov ton odpadkov

Ljubljana, 22. junija - V RCERO Ljubljana je vključenih 44 občin, ki so podpisale veljavne pogodbe. Lani je bilo v center pripeljanih 80.924 ton mešanih komunalnih odpadkov in kosovnih odpadkov, kar predstavlja 88 odstotkov količine, predvidene v elaboratu za izračun cene, ter 30.285 ton biološko razgradljivih odpadkov, kar predstavlja 80 odstotkov predvidene količine.

Ljubljana. Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO), ločevanje in predelava odpadkov, varstvo okolja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO), ločevanje in predelava odpadkov, varstvo okolja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana(RCERO). Ločevanje in predelava odpadkov, varstvo okolja. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana(RCERO).
Ločevanje in predelava odpadkov, varstvo okolja.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana. Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana - RCERO Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana - RCERO Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

S temi številkami se je na današnji seji seznanil svet regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO Ljubljana). V objektih in napravah regijskega centra obdelujejo odpadke več kot 700.000 prebivalcev.

RCERO Ljubljana je največji kohezijski okoljski projekt in dober primer regionalnega sodelovanja v Sloveniji, ki združuje največje število občin, so poudarili na ljubljanski mestni občini v sporočilu za javnost. Vse pripeljane odpadke v celoti mehansko biološko obdelajo v objektih in napravah RCERO Ljubljana.

Cilj obdelave odpadkov je izločanje čim večjega mogočega deleža sekundarnih surovin. Ker vsega ni mogoče snovno izrabiti, pri postopku obdelave odpadkov nastajajo nekateri produkti, za katere je treba zagotoviti prevzem in nadaljnjo energetsko obdelavo.

Trenutna tehnologija tako v Evropi kot svetu ne omogoča, da ostanka odpadkov ne bi bilo treba bodisi energetsko obdelati bodisi odložiti. V Sloveniji je objektov za energetsko izrabo lahke frakcije bistveno premalo, zato na RCERO del lahke frakcije plasirajo v tujino, hkrati pa pospešeno iščejo možnosti za povečevanje snovne izrabe, so zapisali na občini.

Dolgoročni cilj je opustitev energetske izrabe, zato je del strategije postopno zniževanje količin odpadkov, usmerjenih v energetsko izrabo. Lani je bil tako zasnovan projekt, s katerim nameravajo različne vrste odpadne plastike, ki je danes del trdnih goriv, predelati v granulat, iz katerega bodo nastajali plastični izdelki z dolgo življenjsko dobo.

Ugotovljena skupna vrednost projekta regijskega centra sicer znaša 160,71 milijona evrov z davkom. Od tega je 126,99 milijona evrov upravičenih stroškov projektiranja in gradnje ter 33,72 milijona evrov neupravičenih stroškov (investicijska in ostala dokumentacija ter strokovna pomoč), ki jo financirajo samo občine.

Skupno 77,57 milijona evrov je znašal prispevek Kohezijskega sklada Evropske komisije, 66,64 milijona evrov so zagotovile občine, preostanek sredstev v znesku 16,50 evra pa je prispevala država.

Za objekte in naprave RCERO Ljubljana je bilo novembra lani pridobljeno uporabno dovoljenje. Objekti mehanske obdelave še niso prevzeti s strani naročnika, saj bo izvajalec predvidoma do konca letošnjega leta izvedel dodatne adaptacije procesnih linij sortiranja sekundarnih surovin in proizvodnje goriva, tako je prevzem tega dela investicije predviden marca 2018, so še dodali.

V svet RCERO Ljubljana je vključenih 26 občin, ki so sprejele akt o ustanovitvi sveta. Gre za skupni organ občin koncedentk, ustanovljen za usklajevanje odločitev v zvezi z zagotavljanjem obveznih gospodarskih javnih služb obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov v okviru RCERO Ljubljana.

V letošnjem letu so ta akt sprejele tudi občine Mirna, Mokronog-Trebelno, Trebnje, Šentrupert, Komenda in Ajdovščina, v kratkem pa ga bo predvidoma sprejela tudi vipavska. Tako naj bi svet RCERO Ljubljana kmalu štel 34 občin.