Turizem 21.6.2017 15:55

V Murski Soboti predstavili kreativne vsebine paviljona z Expa

Murska Sobota, 21. junija - V Murski Soboti so danes predstavili kreativne rešitve zasnove paviljona z milanskega Expa, zdaj pomurskega paviljona, ki ga bodo ob soboškem jezeru postavili prihodnje leto, v njem pa želijo ustvariti sodoben turistični, kulturni, športni in poslovni center t. i. Vrat v Pomurje.

Murska Sobota, hotel Diana. Predstavitev kreativnih rešitev zasnove pomurskega paviljona z Expa. Foto: Marjan Maučec

Murska Sobota, hotel Diana.
Predstavitev kreativnih rešitev zasnove pomurskega paviljona z Expa.
Foto: Marjan Maučec

Murska Sobota, hotel Diana. Predstavitev kreativnih rešitev zasnove pomurskega paviljona z Expa. Foto: Marjan Maučec

Murska Sobota, hotel Diana.
Predstavitev kreativnih rešitev zasnove pomurskega paviljona z Expa.
Foto: Marjan Maučec

Projekt paviljona, ki je na neki način sinergija gospodarstva in turizma, je velik projekt ob soboškem jezeru, ob danes predstavljenih idejnih izhodiščih za javno razpravo pa bo po njej nastala končna podoba paviljona, ki upošteva značilnosti panonske pokrajine, je bo predstavitvi povedal Manuel Kuran iz podjetja Francfranc.

Paviljon bo predstavljal presečišče med gospodarsko in turistično vizijo in ju bo povezoval skozi pet ključnih gospodarsko-turističnih stebrov, narava, termalna voda, aktivni turizem, kulinarika in kulturna dediščina, ogled razstave pa bo po besedah Kurana posebno in predvsem aktivno doživetje, ki bo v obiskovalcih pustilo globoke vtise o Pomurju.

Cilj projekta je med drugim povečati pritok turistov in jih zadržati v pokrajini dalj časa, privabiti več domačih turistov, ponuditi mednarodno konkurenčno vsebino in turiste z visoko kupno močjo, za gospodarstvo pa prehod od klasičnega v novo, sodobno gospodarstvo.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je ob predstavitvi poudaril, da bo paviljon tik ob avtocesti odlično mesto za razvoj vstopne točke v Pomurje in v Slovenijo, Pomurje pa naj bi s tem razvijali v prvovrsten turistični cilj predvsem za goste, "ki znajo ceniti čas, ki se ustavi, kjer duša najde svoj mir". Jevšek si tudi želi, da Pomurje za Slovenijo postane to, kar je Toskana za Italijo.

Tudi v Razvojnem centru Murska Sobota po besedah Bojana Kara vidijo projekt kot steber turističnega in poslovnega razvoja Pomurja, ki bo priložnost za vsako lokalno skupnost ter ponudnike turističnih vsebin, podjetja, kulturne ustanove, društva in vse, ki ustvarjajo pestro ponudbo pokrajine.

Gradbeno dovoljenje za paviljon že imajo, prihodnje dni bodo objavili razpis za izvajalca del, postavljati ga bodo začeli jeseni, prihodnje leto bodo vgradili opremo, postavili vsebine in ga predvidoma odprli maja ali junija.