Podjetja #družba 25.6.2017 8:35

Inovacijska uspešnost EU lani boljša, a napredek neenakomeren

Bruselj, 25. junija - Inovacijska uspešnost EU se je lani kljub nekoliko neenakomernemu napredku še izboljšala, ugotavlja Evropska komisija. Vodilna inovatorka ostaja Švedska, države z največjim porastom inovacij pa so Litva, Malta, Nizozemska, Avstrija in Velika Britanija. Slovenija je po uspešnosti inovacij tik pod povprečjem EU.

Novo mesto. Inovacije, razvoj, robotika. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Inovacije, razvoj, robotika.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Na splošno se je inovacijska uspešnost v 15 državah izboljšala, čeprav so med temi državami članicami velike razlike, je Evropska komisija zapisala v sporočilu, objavljenem na njenih spletnih straneh.

Kot izhaja iz pregleda letošnje inovacijske uspešnosti EU, v svetovnem merilu EU po inovacijah dohiteva Kanado in ZDA, prednjačita pa Južna Koreja in Japonska. Med mednarodnimi tekmeci najhitreje napreduje Kitajska.

V EU Švedski sledijo Danska, Finska, Nizozemska, Velika Britanija in Nemčija. Slovenija je po besedah komisije močna inovatorka, njena uspešnost se je v primerjavi s povprečjem EU iz leta 2010 sicer zmanjšala za 0,2 odstotka.

Glavne prednosti Slovenije kot inovacijskega okolja v Bruslju vidijo v človeških virih, investicijah podjetij in inovacijam prijaznemu okolju. Relativno šibke točke pa so med drugim finance in podpora ter vplivi na prodajo.

Inovacijska uspešnost se je v celotni EU najbolj izboljšala na področju mednarodnih soobjav, gostote širokopasovnih povezav, števila univerzitetnih diplomantov in doktorantov ter usposabljanja na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Naložbe tveganega kapitala ter delež malih in srednjih podjetij, ki uvajajo inovacije, po ugotovitvah komisije močno upadajo. V Bruslju ocenjujejo, da se bo inovacijska uspešnost v naslednjih dveh letih povečala za dva odstotka.

Komisija prav tako ugotavlja, da tudi v državah z zmerno ravnjo inovacij obstajajo regionalna središča za inovacije, kar je razvidno iz pregleda inovacijske uspešnosti regij.

V času globalizacije in hitrih tehnoloških sprememb so inovacije po besedah evropske komisarke za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbiete Bienkowske ključne za blaginjo državljanov in širšega evropskega gospodarstva.

"Pobuda Evropske komisije za zagon in razširitev podjetij ter novi program znanj in spretnosti za Evropo sta namenjena nadaljnjemu izboljšanju gospodarskega okolja za uspeh inovacij," je poudarila.

Komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas pa je izpostavil, da je iz pregleda uspešnosti razvidno, da je za izboljšanje uspeha raziskav in inovacij mogoče narediti še več. "Zato krepimo podporo prelomnim inovacijam med pilotno fazo evropskega sveta za inovacije v okviru okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020," je povedal.