Turizem 28.5.2017 8:59

Severnoprimorski župani želijo z mrežo kolesarskih poti pritegniti nove obiskovalce

Tolmin, 28. maja - V severnoprimorski regiji so ponovno obudili projekt in zagnali dejavnosti, s katerimi želijo zgraditi več kolesarskih poti in s tem privabiti nove obiskovalce. Posamezne občine sicer z omejenimi sredstvi gradijo manjše dele kolesarskih poti, za pridobitev evropskih ali državnih sredstev pa mora regija pripraviti enoten projekt.

Predstruge. Kolesar na podeželju, gozd, travnik, narava. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Predstruge.
Kolesar na podeželju, gozd, travnik, narava.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prav zato 13 občin skupaj s štirimi razvojnimi agencijami že pripravlja skupen projekt, v katerega bodo umestili vse tiste kolesarske poti, ki jih želijo v prihodnje zgraditi. V mrežo kolesarskih poti bodo povezali vse večje kraje in občine v regiji, saj se zavedajo, da kolesarji ne poznajo občinskih ali regijskih meja.

Na zadnji seji sveta regije so županom predstavili pripravljen projekt, ki ga morajo v kratkem tudi podpisati. S tem se bodo zavezali k zagotovitvi finančnih sredstev za pripravo projekta, denar za izvedbo pa si bo regija poskušala zagotoviti iz drugih virov. Zato mora biti projekt pripravljen do razpisov.

"Po potrditvi Direkcije RS za investicije (DRSI) in njihovim usklajevanjem bodo rezervirali potrebna sredstva v državnem proračunu, s katerimi bi lahko financirali tako pripravo dokumentacije kot tudi investicija v kolesarske poti," je po seji povedala direktorica Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije (ICRA) Jožica Lazar.

Župani so v večini podprli nastajajoči projekt, vendar ob tem opozorili, da bi radi imeli zemljevid, na katerem bi bile označene obstoječe, v gradnji in načrtovane kolesarske poti. Prav tako se ne bi smele podvajati na tistih območjih, kjer so kolesarske poti že zgrajene ali načrtovane v kakšnem izmed drugih projektov.

Sklenili so, da se bodo z DRSI dogovorili, da bi ob vseh sanacijah ali novogradnjah cest v regiji ob njih zgradili tudi kolesarske poti. Odločanje o podpisu skupnega dokumenta so odložili še za kakšen teden ali dva, saj bo naslednja seja sveta regije v začetku junija.

"Obstaja še nekaj pomislekov glede samega usklajevanja, vendar menim, da je to zgolj na operativni ravni, kar bodo sodelavci iz razvojni agencij v prihodnjih tednih tudi uskladili. Vsekakor pa je pomembno sporočilo, ki ga s tem dajemo državi, da je to interes celotne naše regije. Tako si bomo lahko zagotovili tudi evropska sredstva, saj drugače kot z enotnim pristopom regije ne bomo mogli biti uspešni," je dejal župan Občine Tolmin Uroš Brežan.