#družba 22.5.2017 8:00

S pisanjem z roko bodo poudarjali pomen razvoja fine motorike

Ljubljana/Ajdovščina, 22. maja - V okviru tednov vseživljenjskega učenja bo danes potekala tudi akcija Radi pišemo z roko. Ta mlajše in starejše osvešča o pomenu pisanja z roko in vplivu, ki ga ima na razvoj fine motorike. Osrednji dogodek bo potekal v Ajdovščini, kjer bodo mlajši in starejši občani tamkajšnjemu županu izročili 1500 ročno napisanih sporočil.

Ljubljana. Pisalo, pisanje, zapiski. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisalo, pisanje, zapiski.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju sta privedli do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko predstavlja pravi fizični napor," je v sporočilu za medije pojasnila pobudnica akcije Marijana Jazbec.

Pisanje z roko po besedah Jazbečeve torej ni zgolj uporaba pisala, ampak je tudi pomembna fina motorična spretnost. Poleg tega informacija, zapisana z roko, v spominu ostane dlje časa. Hkrati pa "učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost," je še pojasnila pobudnica akcije.

"Ne gre za to, da bi tekmovali s prevladujočo uporabo računalnika v pisnem komuniciranju, ampak da bi ohranili možnost izbire. Imeti možnost izbire je bolje kot ne imeti možnosti izbire. Zato je dobro ohranjati pisanje z roko," je poudarila Jazbečeva.

Zaradi vpliva, ki ga ima pisanje z roko na razvoj posameznika, je namen akcije poleg osveščanja o pomenu tudi spodbujanje pisanja, poudarjanje pomena razvoja individualnosti in opominjanje, da je pisanje z roko bolj osebno.

Sicer so se akciji s pisanjem misli o domovini in s pisanjem zahval, pohval, čestitk pridružili tudi učenci osnovnih in srednjih šol po Sloveniji, njihovi učitelji in starši. V akcijo so se vključili tudi številni odrasli udeleženci vseživljenjskega izobraževanja v okviru ljudskih univerz in društev, je še zapisano v sporočilu o dogodku.

Poleg tega organizatorji akcije vabijo ugledne javne osebnosti, da s svojimi rokopisi podprejo akcijo. Podporo akciji Radi pišemo z roko pa lahko z objavo svoje pisave izkažejo tudi uporabniki Facebooka.

Od 29. maja do 15. junija bo v izložbenih oknih policije v središču Ljubljane priložnostna razstava, kjer bodo predstavljene aktivnosti akcije Radi pišemo z roko, ki letos poteka že drugič.