28.4.2017 14:29

Evropski parlament potrdil evropsko leto kulturne dediščine 2018

Bruselj, 28. aprila - Evropski parlament je v četrtek potrdil predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine. Številni dogodki na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni bodo priložnost za krepitev občutka pripadnosti evropski družini ter opozarjanje na evropsko dediščino in vrednote ter njihovo ohranjanje.

Ljubljana. Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot piše v sporočilu za javnost, ima sektor evropske kulturne dediščine tudi pomembno gospodarsko vlogo, saj neposredno zaposluje več kot 300.000 ljudi, ker 7,8 milijona delovnih mest v Evropi pa je z njim povezanih posredno, denimo v turizmu in gradbeništvu.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je ob tej priložnosti izpostavil, da nam kulturna dediščina ne le pomaga razumeti našo preteklost, ampak nam lahko tudi pomaga graditi Evropo prihodnosti. Odločitev parlamenta naj bi maja uradno potrdile še države članice EU, so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Leto kulturne dediščine 2018 bo imelo proračun v višini osem milijonov evrov. Del sredstev bo prek razpisov programa Ustvarjalna Evropa namenjenih sofinanciranju čezmejnih projektov na področju kulturne dediščine. Komisija pa bo sredstva namenila tudi desetim vidnejšim iniciativam na evropski ravni, ki bodo denimo namenjene varovanju kulturne dediščine ali boju proti nezakonitemu trgovanju z dediščino.

V Sloveniji je ministrstvo za kulturo, kot je pred časom na okrogli mizi v sklopu Kulturnega bazarja v ljubljanskem Cankarjevem domu povedala državna sekretarka Damjana Pečnik, že pozvalo javne zavode, ki jih pokriva, naj se začnejo pripravljati na Evropsko leto kulturne dediščine, in sicer v okviru sredstev, ki jih imajo na razpolago za izvajanje rednega programa. Poleg tega bo ministrstvo imenovalo medresorsko delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov vseh ministrstev, za katero meni, da bi pri omenjeni akciji morala sodelovati.