Turizem 28.4.2017 11:41

V prvem trimesečju v Sloveniji skoraj dva milijona turističnih nočitev

Ljubljana, 28. aprila - V turističnih nastanitvenih objektih so marca našteli za sedem odstotkov več več turističnih nočitev kot v tretjem mesecu lani. Samo domači turisti so na letni ravni ustvarili za kar 22 odstotkov več prihodov in za 21 odstotkov več nočitev, je objavil Surs. Vsi turisti so v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarili več kot 1,9 milijona nočitev.

Ljubljana. Voden ogled z ladjico po Ljubljanici. Ljubljanica, turizem, vodstvo, vodenje, turisti, ogled, Ljubljana, Plečnik, tržnice. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Voden ogled z ladjico po Ljubljanici.
Ljubljanica, turizem, vodstvo, vodenje, turisti, ogled, Ljubljana, Plečnik, tržnice.
Foto: Anže Malovrh/STA

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo marca zabeleženih več kot 269.000 prihodov turistov in skoraj 670.000 njihovih nočitev, kar pomeni osem odstotkov več prihodov in sedem odstotkov več nočitev kot marca lani.

Znatno več prihodov in nočitev kot pred enim letom so ustvarili domači turisti, in to za 22 odstotkov več prihodov in za 21 odstotkov več nočitev. Prihodov tujih turistov je bilo približno toliko kot marca lani, nočitev tujih turistov pa so našteli tri odstotke manj.

Ključni trgi, od koder so marca prihajali tuji turisti, so bili po podatkih Statističnega urada RS (Surs) Italija (18 odstotkov), Avstrija (16 odstotkov), Nemčija (devet odstotkov), Hrvaška (osem odstotkov), Madžarska (pet odstotkov) in Srbija (štiri odstotke).

V tretjem mesecu letos so sicer turisti iz vseh ključnih trgov opravili manj nočitev kot v marca lani. Turisti iz Italije za 20 odstotkov manj, iz Hrvaške in Madžarske za 18 odstotkov, iz Nemčije za 12 odstotkov, iz Srbije za šest odstotkov in iz Avstrije za en odstotek manj.

V hotelih je bilo marca ustvarjenih več kot 487.000 ali 73 odstotkov vseh nočitev turistov, v apartmajskih in počitniških naseljih šest odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih pet odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hiša štirje odstotki in v kampih prav tako štirje odstotkih vseh nočitev.

Največ prenočitev turistov so marca zabeležile zdraviliške občine (35 odstotkov ali skoraj 233.000), za njimi gorske občine (20 odstotkov), obmorske občine (18 odstotkov) in občina Ljubljana (12 odstotkov). V vseh tipih turističnih občin je bilo marca letos več nočitev kot v enakem mesecu lani.

Število prihodov turistov je bilo v prvih treh mesecih leta za sedem odstotkov, število njihovih nočitev pa za pet odstotkov višje kot v istem obdobju prejšnjega leta. Domači turisti so v prvih treh mesecih leta ustvarili za sedem odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več nočitev, tuji turisti pa za sedem odstotkov več prihodov in za pet odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani.