Podjetja 29.4.2017 11:11

V Slovenji vasi bo poleti zaživel kartodrom

Hajdina, 29. aprila - Družba AMZS, ki jo je pred dobrima dvema desetletjema ustanovila Avto-moto zveza Slovenije, je lani od Dravskih elektrarn Maribor (DEM) kupila kartodrom v Slovenji vasi pri Hajdini. Urejanje objekta že poteka, ob nedavni predstavitvi načrtov pa so predstavniki novih lastnikov občanom pojasnili, da naj bi dejavnost predvidoma zaživela že to poletje.

Kot so predstavniki družbe AMZS skupaj z vodstvom hajdinske občine povedali krajanom, nameravajo ob karting stezi na tem prizorišču organizirati še različne športne in druge dogodke, vključno s preventivnimi programi.

Pomemben del aktivnosti v večnamenskem objektu bo povezan s karting stezo, ki bo namenjena treningom voznikov državnega prvenstva in mednarodnih dirk ter vsem, ki si želijo atraktivnega in adrenalinskega načina sprostitve. Tako posamezniki kot podjetja si bodo lahko dirkalna vozila pri njih tudi izposojali.

Novi upravljavci objekta ob tem načrtujejo, da bi na kartodromu prirejali tudi dirke državnega prvenstva in tekme z mednarodno udeležbo, kar je priložnost za še dodaten turistični razvoj tega območja. Veliko pozornosti bodo namenili preventivnim dejavnostim, zlasti za motoriste. Obiskovalci bodo lahko preizkusili simulator varne vožnje, za skupine bodo organizirali druženja in "team-buildinge".

"V Slovenji vasi želimo zagotoviti čim bolj pestro dogajanje, namenjeno najrazličnejšim ciljnim skupinam. Želimo si, da ta lokacija postane stičišče in prostor, kjer bodo ljudje radi preživljali prosti čas, poleg tega pa se, predvsem na področju prometne varnosti, tudi izobraževali. S tem bomo vsi skupaj prispevali k zmanjševanju števila prometnih nesreč," je dejala direktorica družbe AMZS Lucija Sajevec.

V skrbi za tamkajšnje prebivalce in naravno okolje so po njenih besedah kupili sodobne, štiritaktne kartinge, opremljene z blažilci hrupa, ki bodo zagotavljali nižjo raven hrupa, kot jo sicer določajo zakonski standardi.

Načrte AMZS so podprli tudi občinski oblastniki, ki jih veseli, da se aktivnosti v Slovenji vasi po prihodu novega lastnika odvijajo v pozitivni smeri. Ob tem podpirajo predvsem idejo, da bodo poleg treningov in tekmovanj aktivnosti usmerjene tudi v preventivno in praktično izobraževanje.

"Za lokalno skupnost in občane, ki živijo v neposredni bližini, je pomembno, da se družba ukvarja z dejavnostjo, ki ni preveč hrupna in ne zmanjšuje kakovosti življenja. Prvi korak je že bil storjen s predstavitvijo dejavnosti novega lastnika vaščanom Slovenje vasi, absolutno pa bo tudi v prihodnosti treba iskati sinergijske učinke v korist vseh," je povedal župan Hajdine Stanko Glažar.

Nekateri bližnji krajani imajo sicer kar nekaj pomislekov glede načrtovanih dejavnosti, predvsem se bojijo nenehnega hrupa in povečanja prometa, opozorili so tudi na izgubo vrednosti svojih nepremičnin. S predstavniki AMZS so se o tem večkrat pogovarjali, vendar jim doslej še ni uspelo najti skupnega jezika glede omejitve obratovalnega časa.