Mediji 25.4.2017 12:20

Dnevnik podelil priznanja mladim novinarjem projekta Obrazi prihodnosti

Ljubljana, 25. aprila - Časnik Dnevnik je danes na zaključni podelitvi podelil priznanja dijakom, ki so sodelovali pri projektu Obrazi prihodnosti. V projektu, ki je potekal že tretje leto zapored, je 205 dijakov iz 25 šol pripravljalo članke na aktualne teme, ki so jih objavili tudi v Dnevniku. Popoldne bo dijake sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ljubljana, DZ. Diktafoni, novinarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Diktafoni, novinarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mladi novinarji so se lotevali aktualnih tem, kot so begunska kriza, zdravstvena reforma, mladi v prometu, prosti čas in sodobne tehnologije. "Dijaki so teme izžrebali, potem pa so tej temi namenili članke, ki smo jih uvrstili na dve časopisni strani," je za STA pojasnila vodja projekta Obrazi prihodnosti Petra Mlakar. Teme so pripravili novinarji in uredniki Dnevnika. Med projektom pa je imela vsaka šola med novinarji Dnevnika tudi svojega mentorja.

Dijakom je bil najljubši del, ko so zjutraj vzeli časopis in v njem našli svoje članke. "To se jim zdi nekaj posebnega, ker na spletu lahko objavlja vsak, v časopis pa lažje pride tisti, ki naredi kakšno neumnost, kot pa tisti, ki naredi nekaj dobrega. Njim pa je uspelo priti v časopis s tem, da so naredili nekaj dobrega," je povedala Mlakarjeva. Dijaki, ki so pri projektu sodelovali, se sicer redko odločajo za kariero novinarja.

Pri sodelovanju v projektu so se veliko naučili tudi novinarji. "Najprej smo s projektom želeli pridobiti mlajše bralce, potem pa smo ugotovili, da je projekt bogatejši, da se lahko tudi mi, novinarji, veliko naučimo o dijakih. Dobili smo tudi ogledalo, kako delujemo," je izpostavila Mlakarjeva.

Popoldne se bo z dijaki srečal predsednik republike Borut Pahor. "Pogovor s predsednikom je vedno pravo presenečenje, lani smo ga spremljali z odprtimi usti," je povedala Mlakarjeva."Dijaki so spraševali življenjske stvari, tisto, kar jih žuli. Odgovarjal jim je odkrito, vzpodbujal jih je k razmišljanju in odpiranju svojih meja v glavi. Nekaj podobnega pričakujemo tudi danes," je dodala.