Podjetja Startupi 18.4.2017 14:06

Dewesoft z nadaljnjo rastjo prihodkov in uradno odprtim Katapultom

Trbovlje, 18. aprila - Podjetje Dewesoft, ki je lani ustvarilo 21 milijonov evrov prometa in štiri milijone evrov dobička, je danes v Trbovljah tudi uradno odprlo podjetniški pospeševalnik, imenovan Katapult. Trenutno v njem deluje pet podjetij. Nanje zaposleni iz Dewesofta že prenašajo znanje, podobno kot so ga danes uspešnemu podjetju Chipolo.

Trbovlje, Gabrsko. Logotip podjetja Dewesoft. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Trbovlje, Gabrsko.
Logotip podjetja Dewesoft.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Trbovlje, Gabrsko. Podjetje Dewesoft. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Trbovlje, Gabrsko.
Podjetje Dewesoft.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dewesoft, ki se ukvarja z izdelavo vrhunske merilne tehnike in ima danes skupno 106 zaposlenih doma in po svetu, vse od ustanovitve leta 2000 beleži rast.

V prvih petih letih obstoja je podjetje doseglo milijon evrov prometa s skupno sedmimi zaposlenimi, v naslednjih petih letih je promet narasel na 3,7 milijona evrov, v letu 2016 pa je znašal že 21 milijonov evrov po vsem svetu, od tega 16 milijonov evrov na slovenskem trgu. V letu 2015 je promet v Sloveniji dosegel 13 milijonov evrov, konsolidirani promet pa je bil 16 milijonov evrov. Dobiček Dewesofta je bil tako v letu 2015 kot v letu 2016 podoben, to je okoli štiri milijone evrov.

Dewesoft ima devet podružnic v tujini in je s svojimi izdelki in storitvami prisoten v 35 državah. Med njegovimi naročniki so zelo zahtevne stranke, kot so Nasa, Space X, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, BMW in Audi.

Lani so vsi produkti, ki so bili razviti v zadnjih petih letih, dozoreli, kar se je poznalo tudi pri poslovanju, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi poslovnih rezultatov Dewesofta in odprtju Katapulta dejal predsednik in soustanovitelj podjetja Jure Knez.

Dewesoft je lani za naložbe v infrastrukturo namenil dva milijona evrov, med drugim je razširil proizvodne zmogljivosti in po besedah predsednika uprave in soustanovitelja Dewesofta Andreja Orožna načrtuje nadaljnjo povečevanje proizvodnje. "Sedaj imamo zgrajeno infrastrukturo za nadaljnje delo, tako da bomo delali na novi seriji izdelkov. Ti bodo prišli na trg leta 2018, ko bo zopet nek nov korak, nova prelomnica v našem delovanju," je napovedal Knez.

Da bi trboveljska družba, ki tudi sama stalno išče nove sodelavce, trenutno še posebej usposobljene programerje, čim bolj uspešno prenašala svoje svoje znanje in izkušnje na druge, ter tako po Knezovih besedah pomagala, da bi dolina zopet gospodarsko zaživela, je ustanovila podjetniški pospeševalnik Katapult.

Ta deluje v prostorih nekdanje Iskre na lokaciji ob Dewesoftu. Prostori in oprema Katapulta so v lasti Dewesofta. Kot je pojasnil Knez, Katapult živi iz ustanovitvenega kapitala, a v Dewesoftu upajo, da bo v nekaj letih postal samozadosten. Ni pa namen Katapulta ustvarjati dobička.

Katapult se osredotoča na to, da tistim podjetnikom začetnikom, ki imajo fizične produkte že pripeljane do prototipa, pomaga postaviti proizvodnjo, testirati izdelke in doseči boljše cene pri dobaviteljih in logističnih storitvah, je povedal direktor družbe Katapult Jernej Pangeršič. Z delovanjem v Katapultu želijo predvsem skrajšati podjetnikom začetnikom učni proces, pomagati pri ustvarjanju novih delovnih mest in pisanju novih uspešnih zgodb v Zasavju.

Trenutno je v prostorih Katapulta pet podjetij, prosti sta še dve pisarni in nekaj proizvodnega prostora. Trenutno so v Katapult vključena mlada podjetja Spacelink, Ironate, Zoyo Baby, Hillstrike in SOS šola. Testni primer za uresničevanje ideje Katapulta je bilo podjetje Chipolo, ki ima danes 30 zaposlenih, večina jih prihaja iz Zasavja, zagonska sredstva pa je leta 2013 zbralo na Kickstarterju.

V podjetju Dewesoft so sicer lani začeli s programom odprodaje lastniških deležev podjetja zaposlenim, ki jim tako omogočajo vstop v lastniško strukturo. Za zdaj so odprodali okoli sedem odstotkov podjetja, tako da je v podjetju skupno 40 lastnikov, je pojasnil Orožen.